IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2015 13:03
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, PET SHOP SAHİPLERİ İLE YEREL HAYVAN GÖREVLİLERİ İÇİN SERTİFİKA EĞİTİMİ VERİYOR.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, pet shop sahipleri ile yerel hayvan görevlileri için sertifika eğitimi veriyor. Sertifikası bulunmayan pet shop’lara ruhsat verilmeyecek, mevcutların da ruhsatlarının iptali için yasal işlem yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca düzenlenen sertifika eğitim programında, Ankara’daki pet shop (ev ve süs hayvanı satılan iş yerleri) satıcılarına 24 saatlik, yerel hayvan koruma görevlilerine ise 13 saatlik teorik eğitim veriliyor. Ankara sınırları içerisinde hayvanların korunması, bakımıyla ilgili herhangi bir dernek, vakıf gibi bir tüzel kişilik bünyesinde faaliyette bulunan hayvanseverler de bu kursa katılıyor. Eğitim programı, konuyla ilgili yasa ve yönetmelikler, ruhsat koşulları ve kayıt sistemi, yasaklı ırk ve türlerin tanımı, hayvanlarda ilk yardım, hayvanlarda bakım ve beslenme, hayvan refahı, hayvan davranışları, hayvan ekolojisi ve pet shop’larda barınak ve bina düzeniyle ilgili alt başlıkları kapsıyor.
Eğitim programının açılışında konuşan Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Şafak Uğur, “Bu eğitimle sektör elemanlarının sorumluluklarını taşıdığı canlılar hakkında sahip oldukları bilgileri, özel ayrıntılarına kadar müşterilerine aktarabilmesini sağlamak, karşılaşacakları muhtemel sorunların çözümünde de yönlendirici olarak hayvanların telef olmasını önlenmek istiyoruz” dedi.
5 gün sürecek eğitim programı sonrasında sertifika denetimlerinin başlatılacağına dikkati çeken Şafak Uğur, ruhsat sahibi olsalar bile sertifikası bulunmayan pet shop’ların ruhsatlarının iptali için gerekli yasal işlemlerin yapılacağını söyledi.
Sertifika eğitimine katılan pet shop sahipleri ile gönüllü hayvan koruma görevlileri, eğitim programı ve Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerine olumlu not verdiler. Yerel hayvan koruma gönüllüsü Münevver Ece Kırat, "14 yıldır gönüllü olarak sokak ve barınaklardaki hayvanlara bakıyorum. Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarına göre belge alınması gerekli. Büyükşehir Belediyesi’nin sokak hayvanları ile ilgili çalışmalarını artırdığı göze çarpıyor. Hayvan barınakları için önemli ölçüde bütçe ayırdıklarını görüyorum. Hayvanların beslenmesine büyük katkıda bulunuyorlar. Gölbaşı Hayvan Barınağı’nda yapılan ıslah çalışması en güzel örnek” dedi.