Penisilin Alerjisi Günü'nde uzmanlar uyardı: İlaç Alerjisi Kimlik Kartı'nızı yanınızda taşıyın

Güncelleme Tarihi:

Penisilin Alerjisi Gününde uzmanlar uyardı: İlaç Alerjisi Kimlik Kartınızı yanınızda taşıyın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2024 15:01

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, 28 Eylül “Penisilin Alerjisi Günü'nde uyardı. Penisilin alerjisi olduğu bildirilen 10 hastadan 9’unda alerji saptanmadığını belirten dernek, tedaviyi aksatanların mutlaka alerji uzmanına başvurması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

İlaç alerjisi tanısının, alerji uzmanlarınca doğrulandıktan sonra “İlaç Alerjisi Kimlik Kartı” düzenlendiğine dikkat çeken dernek, “Bu kimlik kartı her zaman yanınızda olmalı ve ilaç yazan veya uygulayan sağlık çalışanına mutlaka gösterilmeli” dedi. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği İlaç Alerjileri Çalışma Grubu’ndan konuyla ilgili Hürriyet’e verilen bilgi şöyle:

Penisilin Alerjisi Gününde uzmanlar uyardı: İlaç Alerjisi Kimlik Kartınızı yanınızda taşıyın

İLAÇ REAKSİYONLARI NE?

“Pek çok kişide ilaçlara bağlı istenmeyen belirtiler görülebilir. Bunlar ‘ilaç reaksiyonları’ olarak tanımlanır. Sadece duyarlı kişilerde uygun doz ve kullanımdan sonra genellikle kısa süre içinde ortaya çıkan, öngörülemeyen belirti ve bulgular ise ‘alerjik ilaç reaksiyonları’ olarak adlandırılır. Reaksiyonlar hafif deri döküntülerinden, yaşamı tehdit edebilecek ağır reaksiyonlara kadar geniş bir yelpazede olabilir. İlaç kullanımından sonra dakikalar ya da saatler içinde deride kızarıklık kabarıklık, kaşıntı, yüzde, göz kapaklarında veya dudaklarda şişlik veya aniden başlayan burun akıntısı, hapşırık, öksürük, nefes darlığı, hırıltı, tansiyon düşmesi, bayılma, bilinç kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca ciltte soyulma ve ağız mukozasında yaralar, döküntü ile beraber ateş ve lenf bezlerinde büyüme ile giden ağır ilaç reaksiyonları da olabilir.

Haberin Devamı

PENİSİLİN ALERJİSİ SANILDIĞI KADAR ÇOK DEĞİL

Penisilin grubu antibiyotikler, aspirin ve benzeri ağrı kesici ilaçlar, en sık alerjik reaksiyonlara neden olan ilaçlardandır. Toplumda pek çok kişi daha önce penisilin grubu antibiyotiklerle yaşadığı bir olumsuzluk nedeniyle kendisinde ilaç alerjisi olduğunu bildiriyor. Ancak gerçekte penisilin alerjisi olduğu düşünülen 10 hastadan 9’unda penisilin alerjisi saptanmıyor. Gerçek bir alerji olup olmadığı ise alerji uzmanlarınca yapılacak olan testlerle ortaya konabilir. Bu nedenle penisilin alerjisi olduğunu düşünerek tedavisini aksatan hastaların mutlaka bu konunun aydınlatılması için bir alerji uzmanına başvurması gerekir.ü

Haberin Devamı

Penisilin Alerjisi Gününde uzmanlar uyardı: İlaç Alerjisi Kimlik Kartınızı yanınızda taşıyın

DİRENÇLİ BAKTERİ GELİŞİMİNE DİKKAT

Gereksiz yere penisilin grubu antibiyotiklerin kısıtlanması, daha az etkili ya da daha fazla yan etkisi olan antibiyotiklerin tedavide kullanılmasına ve dolayısıyla tedavi maliyetinin artışına, yetersiz tedavilere ve dirençli bakterilerin gelişimine katkıda bulunur. Gerçekten penisilin alerjisi olup olmadığının alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi antibiyotik tedavi planlamaları açısından çok önemlidir.

İLAÇ ALERJİSİ KİMLİK KARTI

İlaç alerjisi tanısı alerji uzmanlarınca doğrulandıktan sonra, “ilaç alerjisi kimlik kartı” düzenlenir. Bu kartta “kullanılmaması gereken ilaçlar” ve “kullanabilecek ilaçlar” belirtilir. Bu kimlik kartı her zaman kişinin yanında olmalı ve ilaç yazan veya uygulayan sağlık çalışanına mutlaka gösterilmeli. İlaç alerjisi tanısı ‘e-nabız’ sisteminin ‘alerjilerim’ bölümüne de kayıt edilmeli.”

BAKMADAN GEÇME!