'Pazar kapanma kararı geri alınsın’ talebi

Güncelleme Tarihi:

Pazar kapanma kararı geri alınsın’ talebi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2024 15:48

Ankara’daki berber, kuaför ve güzellik salonlarının işletmecileri, işletmelerinin pazar günü kapalı olması yönündeki karara yönelik protesto eylemi yaptı.

Haberin Devamı

Dün Ulus’ta bir araya gelen esnaf, kararın geri alınmasını talep etti. Ankara Kuaför ve Güzellik Uzmanları Birlik Beraberlik Dayanışma ve Kalkınma Derneği (AKGUDER) Başkanı Hesna Korgan özetle şunları söyledi:

Pazar kapanma kararı geri alınsın’ talebi

‘İŞLETMELERİ ZOR DURUMDA BIRAKACAKTIR’

“Pazar günleri kapanma zorunluluğu birçok kuaförün ciddi ekonomik kayıplar yaşamasına neden olacak ve işletmeleri zor durumda bırakacaktır. Bu uygulama hem işletme sahiplerini hem de personeli olumsuz etkileyecektir. Bu sistem kaçak çalışmaları artıracak ve ciddi vergi kaybına neden olacaktır. Pazar günü açık kalmanın, esnafımızın ve müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. İşletmelerin kendi çalışma saatlerini ve günlerini belirleyebilmeleri, hizmet kalitesini ve ekonomik canlılığı artıracaktır. Mesleğimizin stajyer çıraklık sigortası, emeklilik prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi, KDV oranının yüzde 20’den yüzde 8’e indirilmesi ve yıpranma payının uygulanmıyor oluşu gibi daha ciddi sorunları var. Bu sorunlar varken, ‘işletmelerin pazar mı yoksa salı mı kapalı olacağı’ tartışması yerine, tüm kuaförlerin ortak sorunlarına odaklanmalıyız. Bizi temsil eden meslek kuruluşlarının yanlış talepte bulunmasından kaynaklanan bu sorunun Ticaret Bakanı’mız Sayın Ömer Bolat tarafından düzeltileceğine inanıyoruz. Bu yanlış kararın iptalini talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘SALICI’ VE ‘PAZARCI’ OLARAK AYRILDIK

Pazar kapanma kararı geri alınsın’ talebi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Kuaför ve Güzellik Salonları Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ömer Sarıoğlu, sektörde yıllardır oturmuş bir düzenin olduğunu ve bu kararın esnafları ‘salıcı’ ve ‘pazarcı’ olarak ayırdığına dikkat çekti. Düğün ve nişan sezonunda kuaförlerin kapanmasının ciddi mağduriyetlere yol açtığını, bu nedenle uygulamanın kaldırılması gerektiğini söyleyen Sarıoğlu, kararnamenin sektöre danışılmadan onaylandığını belirterek, “Sektör temsilcilerine sorulmadan, görüşleri alınmadan karar bir an önce başlatıldı. Bu yüzden bütün sektörümüz ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geldi. Sıkıntıların önüne geçmek için kararın bir an önce iptaliyle alakalı çalışma istiyoruz” dedi. Ticaret Bakanlığı’nın genelgesi üzerine Ankara Valiliği’nin aldığı kararla birlikte 1 Temmuz’dan itibaren güzellik salonu ve kuaförlerin pazar günü kapalı olması kararlaştırılmıştı. 

BAKMADAN GEÇME!