Tehlikeli serinleme

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli serinleme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2024 17:21

Kent genelinde parklarda ve döner kavşaklarda bulunan süs havuzlarında oluşabilecek elektrik kaçağı tehlikesine dikkat çeken Ankara Elektrik Elektronik Teknikerleri Teknisyenleri ve Esnafı Odası Başkanı Yusuf Aslantürk uyardı: “Bu tarz havuzlarda elektrik kaçağı tehlikesi bulunmakta. Suda herhangi bir elektrik kaçağı olup olmadığını o an anlamanın imkânı yok.”

Haberin Devamı

Başkent Ankara’da hava sıcaklığının yükselişe geçtiği bu günlerde çocuklar, yaşanabilecek tehlikenin farkında olmadan serinlemek için süs havuzlarına girebiliyor. Bu serinleten oyunun ölüme dahi sebebiyet verebileceğini söyleyen Ankara Elektrik Elektronik Teknikerleri Teknisyenleri ve Esnafı Odası Başkanı Yusuf Aslantürk, özellikle anne ve babaları süs havuzlarındaki elektrik kaçağı tehlikesine karşı uyardı. Çocukların ‘Süs havuzuna girmek tehlikeli ve yasaktır’ uyarılarına çoğu zaman aldırış etmediğini dile getiren Aslantürk, “Çocuklar burada elektrik kaçağı olabilir diye düşünmüyor. Bu yüzden ebeveynlerin daha dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor” dedi. Hürriyet Ankara’ya konuşan Aslantürk, şunları söyledi.

Tehlikeli serinleme

Haberin Devamı

120 VOLTLA ÇALIŞAN MOTORLAR VAR

“Yaz aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının giderek yükselmesiyle birlikte, kent genelinde parklarda ve döner kavşaklarda bulunan süs havuzları özellikle çocuklar için risk teşkil etmekte. Ne yazık ki çoğu çocuğumuz, ‘Süs havuzuna girmek tehlikeli ve yasaktır’ uyarılarına her zaman uymuyor. Sıcak havadan bunalan ve biraz da oyun amaçlı süs havuzuna giren çocuklar, tehlikenin farkına varamıyor. Süs havuzlarında 12 volt ile çalışan lambalar da var 120 voltla çalışan motorlar da. Bazen çevreden geçen kablolar da oluyor. Düşünün bu elektriğin suya isabet ettiğini. Bu tarz havuzlarda elektrik kaçağı tehlikesi bulunmakta. Suda herhangi bir elektrik kaçağı olup olmadığını o an anlamanın imkânı yok. Zaten havuzun lambası, motoru suyun içerisinde elektrik dışarıya ister istemez yayılıyor.

Tehlikeli serinleme

TOPRAKLAMA RAPORLARI GEREKLİ

Son zamanlarda diğer illerimizde meydana gelen olaylarda bu tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Bu anlamda yani denetim anlamında belediyelere de iş düşüyor. Kesinlikle yetki belgesi olmayan bir usta çalıştırılmamalı. Topraklama raporları gerekli, yetkili bir elektrikçi tarafından bağlantıları, topraklama ölçümleri hepsi yapılmalı. Bu havuzların bakım ve denetimleri ara ara özellikle yaz aylarında daha da sık gerçekleştirilmeli. Öte yandan, en büyük görev anne babalara düşüyor. Çocuklar burada elektrik kaçağı olabilir diye düşünmüyor. Bu yüzden ebeveynlerin daha dikkatli ve bilinçli olması gerekiyor.”

 

BAKMADAN GEÇME!