Güncelleme Tarihi:
Gençlerbirliği’nde Haziran ayında yapılan genel kuruda göreve gelen yeni yönetim, kulüple ilgili tarihi bir adımın eşiğine geldi. Beştepe cephesi, ekonomik anlamda yaşanan sıkıntıyı aşabilmek için, kulübü şirketleştirip, hisse satışı yoluyla ortak bulma arayışına hız verdi. Kulübün borcunun 140 milyon TL civarında olduğu belirtiliyor.
Gençlerbirliği Kulüp Başkanı Niyazi Akdaş, bir süre önce yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaşmıştı:
“Şirketleşme ile ilgili son bir çalışmamız var. Kulübü satmaya kimsenin gücü yetmez. Kimseye de sattırmayız. Buna ilk ben karşı çıkarım. Mevcut borcu, eldeki imkanlarla ödemek mümkün değil. Bankalardan kredi istedik. Ancak alabildiğimiz 20 milyon TL. Daha fazla alsak daha fazla faiz ödeyecektik. Faizli borç geçiş için iyidir. Uzun dönem için kötüdür. Ne yapmak lazım ? Bir şirket kurup, çoğunluk hissesini vermemek şartıyla kulübü ortak edip yabancı bir grupla bu ortaklığı sağlayabilir miyiz diye bir çalışma içindeyim. Şu an kafama yatan bir şey yok. Ama olursa hemen genel kurulu çağırıp onlara izah edeceğim. Onlar da kabul ederse bu yola gideceğim. Çoğunluk hissesi bir kere kulüpte olacak. Geri alım hakkı olacak. O şartları sağlayan bir birliktelik olursa bunu genel kurula getireceğim. Bir iki teklif var ama daha oturmuş bir şey yok. Karşı taraf çoğunluk isterse o masadan hemen kalkarım. Ne Gençlerbirliği’ni satarım, ne de sattırırım.”
YÜZDE 40 HİSSE KVC WESTERLO’YA MI GEÇECEK
Geçen sezon Süper Lig’den 1. Lig’e düşen, büyük bir borç yükünün yanı sıra önemli bir gelir kaybına uğrayan Gençlerbirliği’nde, şirketleşme yönündeki girişimle ilgili bir dizi görüşmelerin yapıldığı, kulübün yüzde 40 hissesinin sahibinin Türk iş adamı olduğu belirtilen Belçika kulüplerden KVC Westerlo’ya satılacağı belirtiliyor. Duayen başkan İlhan Cavcav döneminde, özellikle ekonomik anlamdaki yapılanması ile diğer kulüplere örnek olarak gösterilen Gençlerbirliği, son 3-4 sezonluk dönemde geriye doğru giderken, kendi kaynaklarını tükettiği gibi, borcu sürekli büyüyen bir kulüp haline geldi. Yürütülen temaslarda yabancı yatırımcı grubun yüzde 60 hisse istediği ancak Beştepe cephesinin buna karşı çıktığı öğrenildi.
YENİ KONGRE VE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR
Girişimin hayata geçirilmesi, kulübün şirketleşmesi ve satış yetkisinin verilmesi için tüzüğün değişmesi ve genel kurul delegelerinin onayı gerekiyor. Kulübün mal varlıklarının sermaye olarak gösterileceği, yetkinin ocak ayı transfer döneminden önce alınması ve ara transfer dönemine kaynak oluşturularak girilmesi hedefleniyor.
Kulübün yüzde 40’ı için biçilen bedelin ise 13 milyon Avro olduğu, yapılacak anlaşmada 4 yıl içinde kulübün yüzde 40 hisseyi geri alma opsiyonu bulunacağı ileri sürülüyor.