Güncelleme Tarihi:
Ankara Hürriyet’in; yapılışı, açılışı ve son 6 yıldır da atıl halde bekletilmesini dönem dönem gündeme taşıdığı Polatlı Kartaltepe’deki ‘Dur Mehmekçik Anıtı’ ile Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi’nin tamamlanması için tekrar düğmeye basıldı.
Temeli, 6 Ağustos 2008 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan anıt ve müze inşaatı, yolsuzluk iddiaları ve maddi kaynak yetersizliği nedeniyle kaderine terk edilmişti. 10 metrelik abidesi ve 22 metrelik ‘Dur Mehmetçik Anıtı’ ile tamamlandığında kilometrelerce uzaklıktan bile görülebilecek olan Sakarya Savaşı Panoramik Müzesi’nin inşaatını TCDD’den devraldıklarını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 14 milyon ödenek ayırdıklarını belirttikleri projenin, en kısa sürede bitirileceğini söyledi.
Polatlı ve Haymana ilçelerini kapsayan Sakarya Savaşı Milli Park Projesi ile birlikte buradaki çalışmaya da hız verdiklerini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:
BU TOPRAKLAR MUKADDESTİR
“Kahraman ordumuzun burada verdiği 22 günlük destansı muharebesine ‘Sakarya Melhamei Kübrası’ adı verildi. Çok kanlı bir muharebedir ve şehitlerimiz çoktur. Hür yaşıyorsak, şanlı bayrağımız dalgalanıyorsa, şehitlerimize borçluyuz. Burada düşmana ‘dur’ denildi. Kahraman ordumuz Mustafa Kemal Paşa’nın talimatıyla düşmanı denize döktü. Bu topraklar mukaddestir, içinde şehidi olmayan aile yoktur. Bu vatanın, bu toprağın kıymetini bilmemiz gerekiyor.
BURAYI ÇİÇEK GİBİ YAPACAĞIZ
Burayı Milli Park ilan ederek, 14 bin hektarlık alanı park yaptık. Çok sayıda şehitlikler var, teker teker tespit ediliyor. Panoramik müzeyi de ele alıyoruz, parası hazır, 14 milyon lira ayırdık. Müzeyi ve abideyi kısa zamanda yapacağız. Bakanlık olarak devraldık. Bu topraklar kolay kazanılmadı. Bayrak dalgalanıyor ve ezan okunuyorsa, canlarını feda eden kahramanlara borçluyuz; onları ilelebet hatırlayacağız. Zaten şehitler ölmez, onlar da bizimle burada bu mutluluğu hissediyorlardır belki de. Burayı ağaçlandıracağız, çiçek gibi yapacağız.”
61 KİLOMETERLİK SİPER HATTI
Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş ise, 98 kilometrelik savaş cephesinde tespit ettikleri 44 şehitlikten 14’ü üzerinde de çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Taş, “Araştırmalarımız sonucunda askerlerimizin şehit düştükleri yerlere defnedildiğini tesbit ettik. Sahada yaptığımız çalışmalarda 61 kilometrelik siper hattını ortaya çıkardık” diye konuştu.
CEPHELERE TANITIM MERKEZİ
Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı bölgelerde tanıtım merkezleri ve ağaçlandırma çalışmalarının da yapıldığını ifade eden Eroğlu; Çanakkale’de 550 milyon liralık yatırımla yapılan Tanıtım Merkezi’ni örnek vererek Sarıkamış’ta Kafkas Tanıtım Merkezi, Afyonkarahisar’da da İstiklal Tanıtım Merkezi yapacaklarını vurguladı. Ağaçlandırma konusunda da Türkiye’nin dünyada ilk üçe girdiğini belirten Eroğlu, “Son 12 yılda 9 milyon dekar araziyi orman olarak genişlettik ve 1 milyar 250 milyon ağaç diktik” dedi.
10 MİLYON TL GEREKİYORDU
Dünyanın en büyük, tek parça tuvalinde Sakarya Savaşı’nın anlatılacağı müzenin temeli, 6 Haziran 2008’de Yaşar Büyükanıt ve Binali Yıldırım tarafından atıldı. Dört yılda sadece kaba inşaatı tamamlanan müze, yolsuzluk iddiaları ve maddi kaynak sıkıntısı nedeniyle çürümeye terk edildi. Uzun süre hiçbir çalışma yapılmadığı için betonları dökülen ve duvarları yazılarla dolan müzenin atıl durumu, Ankara Hürriyet tarafından dönem dönem gündeme getirildi. Projenin tamamlanması için 10 milyon TL gerektiğini belirten TCDD Vakfı Genel Müdürü Yavuz Kıran ise, “Projenin bitmesi için tahmini olarak 10 milyon TL’ye ihtiyaç var, Kültür Bakanlığı’na devretmek için görüşmeler yapıyoruz” açıklmasını yapmıştı.
Bakan Veysel Eroğlu, yeniden çalışmalarına hız vereceklerini duyurduğu Panoramik Müze alanına, fidan dikti.