Sedat CENİKLİ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2021 00:51
Ankara, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı rapora göre 15 kadın cinayetiyle 2020’de en çok kadın cinayetinin yaşandığı üçüncü il oldu. Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan, “Pandemi sürecinde kadınlar evlerinde daha çok şiddet gördü” dedi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı rapora göre 2020’de, Türkiye’de 300 kadın erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. Rapora göre, Başkent Ankara ise bu süreçte en çok kadın cinayetinin yaşandığı üçüncü il oldu. Geride kalan yılda kentte 15 kadın, gördüğü erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. Pandemi nedeniyle insanların evde daha çok vakit geçirmek zorunda kaldığı bu sene kadına, şiddetin daha çok arttığına dikkat çeken Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Av. Aslı Koçak Arıhan, “Cinayet düzeyinde rakamlar belki stabil kaldı ancak bize gelen şikâyetlere ya da toplumun geneline baktığımızda kadına yönelik ev içi şiddetin daha da arttığı görülüyor” dedi. Şiddete maruz kalan kadınlara, adli mekanizmaları harekete geçirecek başvurulardan çekinmemeleri çağrısında da bulunan Arıhan, şunları söyledi:
EKONOMİK KAYGI, İŞ YÜKÜ ETKENLERİ“Pandemi sürecinde kadınlar, aslında kendilerini daha güvende hissetmeleri gereken evlerinde daha çok şiddet gördü. Kadının ‘görülmeyen emeği’ dediğimiz
yemek, bulaşık, temizlik gibi yükleri arttı. Erkeğin ekonomik gelecek beklentisinin azalması ve kaygısı da en yakınlarına yani kadınlara yansıdı. Aylardır evlerimizde olduğumuz için sadece Türkiye’de değil aslında tüm dünyada gerçek şiddet rakamlarını bilemiyoruz. Bu duruma katlanmak zorunda kalan kadınlar var.
CİNAYETE KILIF UYDURMAYA ÇALIŞIYORLARMaalesef kadınlar, kendi hayatlarıyla ilgili karar almaları sırasında şiddete uğruyor. Yani boşanmak ya da ayrılmak istediğinde, aldatıldığı için uzaklaşmaya çalıştığında maruz aklıyor şiddete. İşin sonundan canından dahi olabiliyor ve böyle olduğunda da bazıları, suçu direkt kadına yüklüyor. İnsanlar cinayete illa bir kılıf uydurmaya çalışıyorlar. İşin acı tarafı bu. Tarihsel boyutta kadın için hayat hiç de eşit olmadı günümüze kadar. O yüzden ataerkil toplumda büyüyen bir erkek, yetiştiriliş tarzında şiddeti kendine hak görüyor.”
MEKANİZMALARI HAREKETE GEÇİR, KADES’İ İNDİRKadın hareketlerinin artmasıyla daha bilinçli hale gelinmeye başlandığını aktaran Arıhan, “Elbette sosyal medyanın da etkisi büyük. Çünkü kadınlar seslerini daha rahat duyurabiliyorlar. Şiddete maruz kalan kadın, mutlaka adli mekanizmaları harekete geçirmeli. Karakola, adliyeye başvurmalı. Telefonlarına Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasını indirmeliler. Yardım istemeye çekinmemeliyiz” ifadelerini kullandı.