Koca bir yıl daha geride kaldı. Bugün 1 Ocak 2021, yeni yıla “Merhaba.” Siyasi tartışmalar, doğal afetler, kazalar, tamamlanan ya da hayata geçirilecek yeni projeler... Hepsi vardı yine ama şüphesiz 2020’nin en önemli olayı pandemiydi. Yıllar sonra dahi “2020” dendiğinde akıllara gelecek ilk şey koronavirüs olacak. Türkiye ve tüm dünyayı etkisi altına alan salgın yüzünden sosyal yaşam, çalışma hayatı, sağlık sistemi değişirken; Hürriyet Ankara günbegün kentin nabzını tutmaya devam etti. Gelişmeleri an be an takip etti, aktardı, uyardı, vatandaşın sesi oldu.
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart itibarıyla başkent Ankara’da, tüm önlemler arttırılarak teyakkuza geçildi. Tüm belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları ilaçlama ve hijyen seti çalışmalarına hız verdi, vatandaşların yardımına koştu, filyasyon ekiplerinin çalışmalarına destekte bulundu. Salgını önlemek için ‘Evinde kal Ankara’ çağrıları yapıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde salgın önlemlerinin konuşulduğu olağanüstü korona oturumları düzenlendi. Hürriyet Ankara da ilk gününden itibaren pandeminin nabzını tuttu.
VATANDAŞIN SESİ OLDUKBu süreçte şehir içi ve şehirler arası seyahat düzenlemeleri sonrası buralarda çalışanların, perakende ve toptan satış yapan marketlerin, yüz yüze eğitime verilen ara sonrası çalıştıkları için çocukları evde tek kalacak ebeveynlerin, çocukların, motosikletli kuryelerin, eczacıların, sağlık çalışanlarının, muhtarların, apartman görevlilerinin, kamu çalışanlarının, atık toplayıcıların, sokak hayvanları ve hayvanseverlerin, kahvehanelerin ve oyun salonlarının, restoran ve kafe sahipleri ile çalışanlarının ve daha birçok vatandaşın sesi olduk. Çalışma hayatı ve sosyal yaşamdaki sorunları, talepleri sayfalarımıza taşıdık.
MERCEK ALTINA ALDIKBunun dışında Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, üniversite rektörleri, Bilim Kurulu üyeleri, STK, dernek ve oda yöneticileri ile farklı alanlardan uzmanlarla röportajlar yapıp, salgınla mücadeleye destek olduk. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı günlük vaka açıklamalarına göre kentteki son durumu ve yapılması gerekenleri mercek altına aldık. “Şimdi ne yapacağız”, “Bundan sonra ne olacak”, “Yapılması gerekenler ne” gibi vatandaşın merak ettiği soruları uzmanlara ve kenti yönetenlere sorarak, aldığımız yanıtları özel sayfa, fotoğraf, risk haritaları ve içeriklerle aktarmaya çalıştık.
KALE ARTIK DAHA GÜVENLİ (24 ŞUBAT): Surlardaki düşme tehlikesiyle Hürriyet Ankara’nın daha önce defalarca gündeme getirdiği Ankara Kalesi’ne, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından korkuluk ve uyarı tabelası yerleştirildi.
BİSİKLET YOLU YÜKLENİYOR (11 AĞUSTOS): ABB’nin, 53.6 kilometrelik bisiklet yolu projesi için 26 Şubat’ta ilk kazmanın vurulduğu birinci etabın 900 metrelik kısmı tamamlandı.
7/24 YAŞAYAN ALAN (22 EKİM): Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Saraçoğlu Mahallesi Koruma Yenileme ve Yaşatma Projesi’ni tanıttı, özgün mimariyi koruyacaklarını söyledi.
ÇUBUK-1 TÖRENİ (29 EKİM): ABB tarafından düzenlenen Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı açıldı.
YENİ CSO BİNASI AÇILDI (3 ARALIK): Temeli 23 yıl önce atılan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) yeni binası, düzenlenen gala konserleriyle açıldı.
AST’IN DÖNÜŞÜ (11 ARALIK): Maddi imkânsızlıklar nedeniyle 57 yıllık sahnesini kapatacağını açıklayan Ankara Sanat Tiyatrosu’na (AST) ABB ile Çankaya ve Yenimahalle belediyeleri destek çıktı.
‘KIZILCA GÜN’DE ATATÜRK HEYKELİ (27 ARALIK): ABB,
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101. yıl dönümünde Genelkurmay Kavşağı’na koyduğu ‘27 Aralık 1929 Kızılca Gün Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.
VAHŞET DURMADI13 Mart’ta Beytepe Mahallesi’nde biri ya da birileri yine zehirle ölüm saçtı. 15 sokak köpeğinin yanı sıra bir tilki, bir kedi ve çok sayıda kuş zehirli sosisle katledildi. 12 gün sonra Gölbaşı’ndaki boş bir araziye atılan çuvalların içinden de 20 ölü köpek çıktı.
HAKSIZ KAZANÇ VE İŞKENCE3 Aralık’ta Keçiören’de bir binanın bodrumunda, yaşama elverişsiz koşullarda bulunan 68 köpek koruma altına alındı. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Hürriyet Ankara’nın ulaştığı muayene raporunda, köpeklerin ses tellerinin yakıcı ve dağlayıcı bit aletle defalarca tahrip edildiğine yer verildi.
FELAKETLER PEŞİMİZİ BIRAKMADI* 28 Mayıs gecesi etkili olan gök gürültülü sağanak yağış, Keçiören ve Yenimahalle’de hasara yol açtı.
* Nallıhan’da 30 Ağustos günü öğle saatlerinde başlayan orman yangını iki gün boyunca devam etti. Yangın, tam ‘söndü’ derken tekrar başladı ve bu sırada ormanın başka bir noktası ile Soğuk Su Milli Parkı’nda da aynı gün yangınlar çıktı.
* Ankara’da, 12 Eylül’de ‘kum ve toz fırtınası’ şoku yaşandı. Polatlı’daki görüntüler korku filmini andırdı.
* Başkent, bu kışın ilk kar sınavını 24 Aralık’ta verdi. Sabaha karşı başlayan kar yağışı kent genelinde etkili olurken; buz tutan bazı yollarda sürücüler zor anlar yaşadı. 200 kazada 400 araç hasar gördü.
ANKARA’DAN YARDIM ELİSenenin henüz başında, 23 Ocak’ta merkez üssü Akyurt olan ve peş peşe meydana gelen depremlerle sallanan Başkent, sonrasında yaşanan ve Türkiye’yi yasa boğan Elazığ ile İzmir depremlerinde de bölgelere yardım elini uzattı. ABB ve ilçe belediyelerinin bazıları enkaz arama kurtarma çalışmalarına destek gönderdi, depremzedelere erzak yardımında bulundu.
MECLİS’TE TANSİYON DÜŞMEDİABB Meclisi’nde tansiyon düşmedi. ‘Koronavirüs’, ‘borçlanma ve kredi’ gibi gündem maddeleri ile faaliyet raporu ve yeni yıl bütçe görüşmeleri sırasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. 15 Temmuz’daki 14 saat 45 dakika süren 2019 faaliyet raporu görüşmeleri sırasında güvenlik görevlilerinin, AK Parti’li Meclis üyelerine sözlü saldırıda bulundukları iddia edildi. 23 Kasım’da 9.5 saat süren ve ABB’nin 13 milyar 345 milyon TL’lik 2021 yılı bütçesinin oy birliğiyle kabul edildiği toplantıda AK Parti ve MHP grupları, Başkan Mansur Yavaş ve belediye yönetimini sert sözlerle eleştirdi. 7 Aralık’taki toplantıda AK Parti ve MHP grupları Meclis’i terk etti; Başkan Yavaş, yaptığı basın açıklamasıyla eleştirilere yanıt verdi.
YEREL YÖNETİMLERİN NABZI KENT MASASI’NDA ATTI
Kentini yaşayan gazete Hürriyet Ankara, yerel yönetimlerin nabzını Kent Masası ile tuttu. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel’e konuk olan ilçe belediye başkanları, ABB Meclisi’ndeki 4 partinin grup başkanvekilleri, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı ve Ankara Kent Konseyi (AKK) yöneticileri Kent Masası’nda haber ekibinin sorularını yanıtladı.
* Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok: Burası ağlama duvarı değil (15 Haziran)
* Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar: Kentin hayrınaysa evet demeliyiz (16 Haziran)
* Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel: Vaat verirken kredi demedi (17 Haziran)
* Mamak Belediye Başkanı Murat Köse: Kayıp bir yıl (18 Haziran)
* Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen: Yapamazsa yapamadı dersiniz (19 Haziran)
* Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı: Bürokrat patinajı (20 Haziran)
* Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek: Benim gözümde 10 üzerinden 3 (21 Haziran)
* Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin: Kamburu var (22 Haziran)
* Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan: Dişe dokunur bir şey görmüyorum (23 Haziran)
* AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz: Partisi Ankara parolası ortak akıl (29 Haziran)
* AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: Altı milyar nereye gitti (6 Temmuz)
* CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu: Sizin kredinizi biz ödüyoruz (7 Temmuz)
* MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: Engellediğimiz tek şey suya zam (8 Temmuz)
* İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker: Yetkiyi ver hesabı sor (9 Temmuz)
* ATO Başkanı Gürsel Baran: 7. Cadde ve Tunalı yayalaştırılmalı (13 Temmuz)ÖZEL GÜNLERE ÖZEL SAYFALAR
* 23 NİSAN COŞKUSU BALKONLARDAN TAŞIYOR (23 NİSAN)
* ATATÜRK VE GENÇLİK (19 MAYIS)
* ZAFERİMİZ 98 YAŞINDA (30 AĞUSTOS)
* BU COŞKU HİÇ BİTMEYECEK (29 EKİM)
* ATA’NIN İZİNDEN (10 KASIM)
* HOŞGELDİN ATAM (27 ARALIK)