Pancar üreticisinden fiyat isyanı

Güncelleme Tarihi:

Pancar üreticisinden fiyat isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin 2008 yılı şeker pancarı alım fiyatını ton başına 100 YTL olarak açıklaması, üreticileri isyan noktasına getirdi.

Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, "Açıklanan fiyat, pancar tarımını bitireceği gibi, Türkiye’yi şeker ithalatçısı bir ülke haline getirecektir" dedi. Muhittin Bıyıkoğlu, ilan edilen fiyatların yüzbinlerce pancar üreticisini cezalandırma fiyatı olduğunu vurguladı. Ankara için üretim kotasının 425 bin tondan 497 bin tona çıkarılmasını ’göz boyama’ olarak değerlendiren Bıyıkoğlu, "6 yıl önce Ankara’nın üretim kotası 850 bin tondu. Bu, yıllar boyu kademeli olarak 425 bin tona düşürüldü. Şimdi de 497 bin tona çıkarılarak çiftçinin gözü boyanıyor" dedi.

FİYAT POLİTİKASI YASAYA AYKIRI :
Bıyıkoğlu, 4634 sayılı Şeker Kanunu’nun 5. maddesinde ’şeker pancarı alım fiyatları her yıl şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üreticiler veya temsilcileri arasında varılan mutabakata göre belirlenir’ denildiğini hatırlatan Muhittin Bıyıkoğlu, hükümetin Türkiye Şeker Fabrikaları aracılığı ile ilan ettiği fiyatı hiç kimseye sormadan ve habersizce gerçekleştirdiğini, bunun da yasaya aykırı olduğunu kaydetti.

ÜLKEYİ YÖNETENLERE UYARI : Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, son 10 yıldır hükümetlerin izlediği şeker pancarı kampanya politikalarının üreticileri zora soktuğunu belirtti. Bıyıkoğlu yaptığı uyarılarda, "Olumsuz pancar politikaları nedeniyle batılı güçlerin isteği doğrultusunda pancardan ekmek yiyen milyonlar gözardı edilmektedir. Bu gidişle Türkiye şeker pancarında kendi kendine yeten bir ülke iken, şeker ithal eden bir ülke haline gelecektir. Hükümetlerin kendi çiftçisinden esirgediği paralar, Hans’ın John’inin cebine girecektir. Ülkemizi yönetenlerin bu konuyu bir kez daha düşünmelerini, pancar politikasını ülke koşullarında belirlemelerini istiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!