Özlenen normalleşme eylül ayında başlar

Güncelleme Tarihi:

Özlenen normalleşme eylül ayında başlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2021 00:54

Prof. Dr. İsmail Balık, “Eylül ayında maskelerin hayatımızdan çıkacağı eski normale dönüşün başlayacağını öngörüyorum” dedi ancak uyardı, “Bu tarih için bugün üzerimize düşen iki görev var; biri virüsten koruyacak kurallara uymak, diğeri sıramız geldiğinde düşünmeden aşı yaptırmak.”

Haberin Devamı

Başkent’te, tam kapanma süreciyle birlikte koronavirüs vaka sayılarında başlayan düşüş sürüyor. Geçen nisan ayında vaka sayılarının 100 bin kişide 534’e kadar çıktığı Ankara’da, uzun bir aradan sonra az bir farkla da olsa 100 bin kişide görülen vaka sayısı 100’ün altına düşmüş durumda. Sağlık Bakanlığı’nın 29 Mayıs-4 Haziran tarihine ilişkin paylaştığı ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ tablosuna göre Ankara’da her 100 bin kişide görülen vaka sayısı 99.50. Ankara’da bu düşüşün sürmesi için vatandaşların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Eski normale dönmemiz için ne kadar zamana ihtiyacımız var? sorularını Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık’a sorduk. Eski normal için eylül ayını işaret eden Balık, “Bu tarihin ötelenmemesi için bugün üzerimize düşen iki görev var; biri kendimizi virüsten koruyacak kurallar uymak diğeri ise, sıramız geldiğinde düşünmeden aşımızı olmak” dedi. Prof. Dr. İsmail Balık, şöyle devam etti:

Özlenen normalleşme eylül ayında başlar


100 BİNDE 20’YE İNMELİ

“Ankara, başkent olması nedeniyle bütün illerle bir şekilde bağlantısı olan bir şehir ve pandemi de kilit rol oynuyor. Vaka düşüşü sürmeli ve 100 bin kişide 20 vaka sayısına inmeli. Eski normalimize dönebilmenin ilk şartı toplum bağışıklığının yüzde 70 seviyelerine gelmesi. Salgını kırabilmek için nüfusumuzun yüzde 70’ine uygulamak zorundayız. Bu orana gelinmediği sürece koronavirüs enfeksiyonu, salgın formatında devam edecek. Tünelin sonunu görüyoruz ama oraya zaman kaybetmeden ulaşabilmek için aşı kampanyasına destek olmak zorundayız.

AŞILANMAYAN RİSK ALIYOR

Halen aşı sırası gelenlerin randevularına gitmediğini görüyoruz. Aşı karşıtlığı eski normalden bizi uzaklaştırır. Aşı sırası gelenlerin zaman kaybetmeden aşılarını olmaları şart. Tahminim temmuzun sonuna kadar aşılamada ülke genelinde ve Ankara’da toplumun yüzde 60’ına ulaşacağımız yönünde. Temmuzdan sonrada bir süre kademeli süreç devam edecektir. Her şey yolunda giderse eylül ayında maskenin hayatımızdan çıkacağı eski normale dönebiliriz.”

Özlenen normalleşme eylül ayında başlar


TOPLU ALANLAR HÂLEN BÜYÜK RİSK TAŞIYOR

Vaka sayılarının düşmesine karşın özellikle kapalı toplu kullanım alanlarındaki riskin devam ettiğini hatırlatan Balık, “Ankara hâlen yüksek risk kategorisinde. Vaka sayıları hâlen Türkiye ortalamasını çok üstünde. Toplu taşımada, taziye, düğün, nikah, gibi etkinlikler ve kalabalık iş yerleri hâlen çok yüksek risk taşıyor. Çok özlenen restoran ve kafeler de maskesiz oturulduğu için riskin olduğu alanlar. Önceliğimiz virüsten korunmak sonra sosyalleşmek olsun” diye konuştu.

AŞI OLANA POZİTİF AYRIMCILIK ÖNERİSİ

Gönüllü aşılamayı arttırmak için aşı olanlara bazı ayrımcılıklar tanınması gerektiği önerisinde de bulunan Balık, “Aşılı olanlara pozitif ayrımcılık yapılabilir. Aşılanmayanların hayati zorunluğu olmayan etkinliklere katılmaları kısıtlanabilir. Keyfi aşı olmayanları ama kabalıklara karışmaya devam edenleri de bu şekilde aşı kampanyasına dahil edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!