Güncelleme Tarihi:
Özel güvenlik sektörünün 13 yılı geride bıraktığını ve 320 bin kişiye istihdam sağlayan büyük bir potansiyele ulaştığını vurgulayan Güvenlik-İş Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, buna rağmen sektörün ve özel güvenlik görevlilerinin görmezden gelindiğini söyledi. Görevlilerin gece gündüz demeden kamu düzeninin devamı ve milletimizin huzuru için çalıştığına dikkat çeken Çağırıcı, şunları kaydetti:
“Birçoğu asgari ücret düzeyinde kazanç elde eden özel güvenlik görevlileri maalesef görev esnasında yaralandığında ya da sakat kaldığında ‘gazi’, hayatını kaybettiğinde ise ‘şehit’ sayılmıyor. Emniyet görevlilerinden daha fazla sayıda olan ve ilk derece güvenlik hizmeti sağlayan yüz binlerce güvenlik görevlisinin haklarını mevcut 5188 sayılı yasa ne yazık ki tam olarak karşılayamıyor. Yapılan işin önemi ve hassasiyeti bir arada değerlendirildiğinde, güvenlik görevlisi olarak çalışanların özlük hakları, çalışma koşulları, ayrı bir kanuna göre belirlenmeli. Hükümet ve İçişleri Bakanlığı’ndan böyle bir girişimde bulunmasını, bu yönde bir adım atmasını bekliyoruz.”
‘KAMU GÜVENLİĞİ İÇİN ŞART’
Özel güvenlik sektörünü ilgilendiren yasaların sektörün büyümesine ve niteliğinin artmasına engel olduğunu vurgulayan Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerinin hak ve yetkilerinin genişletilmesinin, çalışma şartlarının iyileştirilmesinin ülkeye de katkı sağlayacağına ifade etti. Türkiye’de güncel rakamlara göre 260 bin emniyet mensubuna karşın 320 bin aktif çalışan özel güvenlik görevlisinin bulunduğuna dikkat çeken Çağırıcı, “Bugün yaklaşık 180 bin özel güvenlik görevlisi kamu kurumlarında çalışıyor. Özel güvenlik görevlileriyle ilgili müstakil bir yasanın çıkması, her şeyden önce kamu kurumlarının güvenliği için de şart. Özel güvenlik görevlileri, tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi rahatça görev yapabilmeli, gerektiğinde kamu güvenliğini sağlamak adına yetkileri genişletilmeli, özlük hakları güvence altına alınmalı” dedi.