Oyuncakta Avrupa Birliği uyumu

Güncelleme Tarihi:

Oyuncakta Avrupa Birliği uyumu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 00:00

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nca AB destekli "Oyuncak Güvenliği" projesi başlatıldı. Uzakdoğu oyuncaklarının sağlığa etkileri konusunda kuşkular var.

OYUNCAKTA AB kriterlerinin hayata geçirilmesine yönelik olarak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığının öncülüğünde çeşitli üniversite ve kuruluşların iş birliğinde "Oyuncak Güvenliği" Projesi başlatıldı.

Projenin başlaması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan, Uzak Doğu kaynaklı oyuncakların sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu söyledi.

YAŞA UYGUN SEÇİLMİYOR

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meziyet Arı, bu konudaki en önemli unsurun, çocuğun gelişim düzeyine uygun oyuncak seçilmesi olduğunu bildirdi.

Ebeveynlerin genellikle gelişim düzeyine değil, daha büyük yaş grubuna uygun oyuncaklar seçtiğini kaydeden Arı, "Yetişkinler genellikle çocuğu kendi eğilimine göre değerlendiriyor ve ona göre oyuncak seçiyor" dedi. Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci Mesleki Eğitim Programı kapsamındaki yaklaşık 500 bin Avroluk projenin, 2 yıl sürmesi planlanıyor. Programa katılımın yüksek olacağı bildiriliyor.

Eğiticiler eğitilmeli

PROJE Koordinatörü ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Gıda Güvenliği ve Beslenme Araştırma Müdürü Serdar Alp Subaşı da, proje kapsamında yetişkinlere yönelik eğitim VCD’si, çocuklara yönelik animasyon eğitim VCD’si, internet sayfası, broşürler, mevzuatla ilgili belgeler, uyarı işaretleri, oyuncakların risk analizleri gibi bilgilerin yer alacağı yayınlar hazırlanacağını anlattı. Subaşı, kısa dönemde eğiticilerin eğitilmesi ve tüketicilerin bilgilendirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Bilinç düzeyi artacak

SERDAR Alp Subaşı, projeyle oyuncak güvenliği ve seçimi konusunda farklı hedef gruplarına yönelik eğitim materyalleri hazırlanacağını ve bilinç düzeyinin artırılacağını bildirdi. Subaşı, Avrupa’da oyuncak güvenliği konusuna giderek artan bir ilgi bulunduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!