Oynayarak iyileştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Oynayarak iyileştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2016 14:21

Ankara’daki bir teknoloji firması, rehabilitasyon sürecinde hastaların motivasyonunu artırmak için oyunla desteklenmiş egzersiz platformu geliştirdi.

Haberin Devamı

Ar-Ge çalışmalarını ODTÜ Teknokent'te sürdüren BAMA Teknoloji’nin patentle tescillediği ‘Bir hareket izleyicili etkileşimli yürüteç’, yürüme yetisi bulunan, ancak egzersize ihtiyaç duyan hastaların egzersiz yapmasını teşvik ediyor. BAMA Teknoloji Ar-Ge Projeleri Yürütücüsü Mehmet Ali Çiftçi, ağırlık destekli bant üzerinde yürüyüşün bilinen bir teknik olduğunu, kendilerinin ise rehabilitasyon sürecinde terapistlerin sürekli hastaya komutlar vermesi ve telkinlerde bulunmasına yoğunlaştıklarını söyledi. 

EĞLENCELİ EGZERSİZ

Birçok hastanın rehabilitasyon sürecine geldiğinde fizyolojik olarak da çökmüş pozisyonda bulunduğuna işaret eden Çiftçi, "Rehabilitasyon sırasında hastaya sürekli dik durması komutu gidiyor. Geliştirdiğimiz ve VisioGait ismiyle ürüne dönüştürdüğümüz platformda ise oyunun kendisi hastanın dik durmasını, karşıya bakmasını sağlıyor. Bu yolla kollarını koordineli şekilde kullanabiliyor, ağırlık merkezini kontrol edebiliyor. Tüm egzersiz süreci çok daha eğlenceli hale geliyor. Bunun yanında kaç adım atıldı, kaç metre yüründü, ne kadar sürüyle yüründüğü gibi bilgilerin ayrıca ölçülmesi ihtiyacı ortadan kalkıyor. Tüm bu bilgiler bilgisayar üzerinden görülebiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

TSK’DA DA KULLANILIYOR

Çiftçi, ürünü geliştirirken çocuklar üzerinden yola çıktıklarını belirterek, "Özellikle engelli çocuklarda dikkatlerini toplamak çok zor oluyor. Dikkat toplamak için komut vermek yerine oyun kullanmak çok daha iyi sonuç veriyor. Oyunda bir şey yakalamaya çalıştığında, engelden kaçmak odaklandığında ya da buna uygun tepkiler verdiğinde hasta aynı zamanda gerekli egzersizleri yapmış oluyor" ifadelerini kullandı. Cihazın, çocukların yanı sıra yetişkinler için de kullanıldığını söyleyen Çiftçi, "Program güncellemeleri ve yeni uygulamalarla cihaza yeni fonksiyonlar da eklenebiliyor. Ürünle ilgili pek çok sağlık merkezinden de olumlu geri dönüşler aldık" dedi. Çiftçi, VisioGait'in, Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İzmit Rehabilitasyon Merkezi'nde kullanıldığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!