Rüya YELSALI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 00:00
Yürürlüğe girdiği 1 Temmuz itibariyle dijital fotoğraf makinalarının fiyatlarını yüzde 20 artıran ÖTV zammına tepkiler büyüyor. Fotoğraf dernekleri ve bu derneklerdeki eğitmenler zamma değişik açılardan baksa da herkesin ortak fikri, son yıllarda fotoğrafa artan ilginin baltalandığı yönünde.
UZUN zamandır tartışılan ÖTV zammı, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Yurtdışına oranla daha yüksek fiyatlarda olan fotoğraf makinaları, yeni gelen yüzde 20’lik zamla daha da ulaşılmaz hale geldi. Zaten var olduğu bilinen "spot piyasası", 1 Temmuz’dan itibaren eskiye oranla daha da canlanmış durumda. Çeşitli tepkiler gelse de uygulamaya konmasını engelleyemeyen fotoğraf çevreleri, şimdi Maliye Bakanlığı’na seslerini duyurmaya çalışıyor.
Uygulamanın fotoğrafa ilgiyi azaltacağını söyleyen Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) eğitmenlerinden Cengiz Oğuz Gümrükçü, "Bu zammın çıkardığı en büyük dert, satışların düşmesidir. Bu da yurtdışından makina getirme işlemini artıracaktır" dedi. Gümrükçü sözlerini şöyle sürdürdü:
Firmalar için tehlike"Tabi ki yerli sektörü çok zorlayacak. insanlar buradan almak yerine yurtdışından makina getirtecek. Bir tehlikesi de insanlar profesyonel dslr makinalardan daha "basit" dijital kompakt makinalara yönelecek. Eğitimlerde istediğimiz slr makinalar bulunmayacak. Bu da hem bizim için, hem de firmalar için büyük tehlikedir."
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve
Sinema Bölümü Fotoğrafçılık ve Grafik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Atila Cangır fotoğrafa olan ilginin yeni başlamışken bitirilmeye çalışıldığının altını çizdi. Cangır zamla ilgili, "Bu zam, ülkemizde emekleme döneminde olan fotoğraf hayatına bir darbedir. Özellikle bilişim çağını yakalamak zorunda olan genç neslin engellenmesidir. Bu zamla birlikte hükümet haraç almaktadır" yorumunu yaptı.
Tasarı geri alınmalıTürkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı Mehmet Özcan Taras, zammın geri alınması için Maliye Bakanlığı’na bir dilekçe verdiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Temmuz’da, yazdığımız dilekçeyi Maliye Bakanlığı’na verdik. Onlardan herhangi bir geri dönüş geleceğini düşünmüyoruz. Sonuçta, bu önceden planlanmış bir yasa. Yüzde 20 çok büyük bir rakam. Yurtdışına oranla bizdeki KDV’ler zaten çok yüksek. İnsanlara böyle bir ilgi ve hobi alanı yaratılmışken, zamlarla bunu baltalamanın anlamı yok."