Güncelleme Tarihi:
FOTOĞRAFLARI VE BİLGİLERİ PAYLAŞILIYOR
Hürriyet Ankara, oto hırsızlığında yaşanılan artışın ardından Başkentlilerin sosyal medyada buluştuğu grupları ele aldı. Başta Ankara’da Trafik olmak üzere Ankara Çalıntı Oto Arama, Ankara Kayıp-Çalıntı Araç, Çalıntı-Kayıp Araç Ankara gibi gruplarda çalınan araçların fotoğrafları, sahipleri ve sayfa yöneticileri tarafından paylaşılıyor. Sayfaların gönüllüleri, hergün güncellenen çalıntı listesiyle beraber şüpheli gördükleri araçları tespit ediyor.
BEBEK ARABASI BİLE ÇALIYORLAR
Ankara’da Trafik sayfasının yöneticisi, ağustos ayında yapılan düzenleme ile 38 bin mahkûmun şartlı tahliye edilmesinden sonra hırsızlık olaylarında büyük bir artış yaşandığını savunarak, “Günde 20’de fazla hırsızlık olayı yaşanıyor. Çalınan araçların listesini kendi çabamızla bir şekilde çıkarmaya ve yaymaya çalışıyoruz. Bize videolar atıyorlar, bebek arabası bile çalıyorlar. Gündüz vakti kapkaçlar oluyor artık” dedi.
GÖNÜLLÜLER LİSTEYLE GEZİYOR
Ankara Çalıntı Oto Arama, Ankara Kayıp-Çalıntı Araç ve Çalıntı-Kayıp Araç Ankara sayfaları ise toplamda 3 bin gönüllüden oluşuyor. Gruplar hakkında bilgi veren sayfa sözcüsü, şöyle konuştu:
“Ankara’da birbirinden bağımsız olan gruplar vardı. Birlikten kuvvet doğar diyerek bunları biraraya getirdik. Günlük yayınladığımız ve 166 aracın olduğu bir çalıntı listesi var. Tüm gruplarda paylaşılıyor. Son dönemlerde çalıntı araç sayısında büyük patlama yaşanıyor.
İKİ HAFTADA 60 ARAÇ
İki haftada 60’a yakın araç bulduk. 50 tanesi gruptaki gönüllülerin araçları görüp ihbar etmesiyle bulundu. Gönüllülerimiz çalıntı aracın önüne ya da yanına başka bir araba çekmek suretiyle çalınan arabayı muhafaza edip polise haber veriyor. Gönüllüler hergün güncellenen listeyi görüp telefonlarına indiriyor ve şüpheli bir araç gördüklerinde kontrol ediyorlar. Maddi bir beklentimiz yok, bizim gruplarımızda kimseden araç bulma karşılığında 5 kuruş para talep edilmez.”
YÜKSEK MODELLİLER TEKRAR BULUNMUYOR
Hırsızların kendi aralarında iki gruptan oluştuğunu savunan sayfa yöneticisi, “Bir grup araçları çalıp keyfi olarak gezerken diğer grup ise araçları çalıp parçalayarak satanlardan oluşuyor. Örneğin; yüksek modelli arabalar tekrar bulunmuyor ama Şahin, Uno gibi araçlar bulunuyor. Bu araçları çalıyorlar, daha sonra bununla yüksek modelli araç çalmaya gidiyorlar. Yüksek modelli aracı çaldıkları yerde diğer aracı bırakıp gidiyorlar. Çaldıkları araçlarla gidip inşaatlardan malzeme çalanlar da var” dedi.
SUNROOF VE GÖSTERGE HIRSIZLIĞI ARTTI
Son dönemlerde hırsızların hedeflerinin de değiştiğini belirten sayfa yöneticisi, “Araçların akülerini ve teyplerini de çalıyorlar. Keçiören’de akü hırsızlığı inanılmaz arttı. Bu sıralar da Peugeot grubu araçlara dadandılar. Sunrofflarını ve dijital göstergelere yöneldiler. Bunlar al-sat yapılan parçalar” diye konuştu.