Otizmli çocuklara akıllı cihazlar

Güncelleme Tarihi:

Otizmli çocuklara akıllı cihazlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 15:18

ODTÜ Teknokent'in düzenlediği, Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programının ödül töreninde finale kalan 22 yeni fikrin sunumu yapıldı.

Haberin Devamı

ODTÜ Teknokent'in bu sene 12’ncisini düzenlediği, Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) Hızlandırma Programının ödül töreninde, yeni fikirlerden oluşan 22 projenin sunumu gerçekleştirildi.
ODTÜ Teknokent'te bioteknoloji üzerine faaliyet gösteren Vitaliter firmasının Müdürü Babür Erdem de "Apilarnil Lipid Özütü ile Testesteron Artırıcı Doğal Gıda Takviyesi Geliştirilmesi" Projesi ile ilgili bilgi verdi.
Erdem, erkek bal arısı larvalarının aktif madde içeren yağ kısmını izole ettiklerini ve bundan bir gıda takviyesi elde ettiklerini belirterek, bu takviyenin testesteronu yükselttiğini, böylelikle baba olma güçlüğü yaşayan erkeklerin sağlıklarını olumlu etkileyecek bir çözüm ürettiklerini bildirdi.
Söz konusu ürün için patent başvurusu yaptıklarını dile getiren Erdem, devletin teknoloji geliştirmeye yönelik faaliyetlere çok iyi destekler sunduğunu, ancak yatırımcıların yeterince aktif olmadığını belirtti. 
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte tanıtılan projelerden "Otsimo"nun sahibi Hasan Zafer Elcik, otizmli çocuklar için bir mobil eğitim platformu tasarladıklarını, onlara tabletler ve akıllı cihazlar üzerinden ücretsiz mobil eğitim materyalleri ürettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

AKILLI CİHAZA İLGİ ÇOK YÜKSEK

Elcik, otizmli kardeşinin akıllı cihazlara çok yüksek ilgisi olduğunu farkettiğini ve buradan yola çıkarak otizmli çocukların birden fazla eğitimi içeren tabletler ve akıllı cihazlar üzerinden ulaşabilecekleri bir platform oluşturduklarını dile getirdi.
Araştırmaları sırasında otizmli çocuklar için geliştirilmiş Türkçe bir uygulama olmadığını gördüklerini belirten Elcik, "Dünya çapında geliştirilmiş çok fazla oyun da yoktu. Bunun üzerine araştırmalar yapmaya başladık. Otizmli çocukların birden fazla eğitime ulaşabileceği bir platform oluşturduk. Bunun içinde uygulamalı davranış analizi dediğimiz bir eğitim modelini temel alarak aslında ailelerin evde kullanabileceği bir araç sunuyoruz. Böylece ebeveynler çocuklarının eğitimlerini destekleyebiliyorlar." diye konuştu.
Elcik, bir süredir bu proje üzerine çalıştıklarını belirterek, 5 ay önce uygulamalarını yayına aldıklarını ve binden fazla aileye ulaştıklarını bildirdi.
Özellikle çocuğu otizmli olan melek yatırımcıların projelerine ilgi gösterdiğini ifade eden Elcik, ODTÜ teknokentin sağladığı bu imkanın projelerini dünyaya açmaları için bir fırsat olduğunu kaydetti.

- Başarılı projeler Silikon Vadisi’nde melek yatırımcılarla buluşacak
Program kapsamındaki projelerden başarılı bulunanlar, Silikon Vadisi'nde melek yatırımcılarla buluşma şansı elde edecek.
Girişimcilik ekosistemi ve iş dünyasının önemli isimleriyle birlikte yatırımcı karşısına çıkacak girişimciler, girişim sermayesi desteği kazanma fırsatının yanı sıra ABD kampı ödülü ile ODTÜ TEKNOKENT'in San Francisco'da yer alan T-JUMP merkezinde Silikon Vadisi yatırımcıları ve mentorleri ile görüşme fırsatı bulacak. Girişimciler, bu sayede iş fikirlerinin uluslararasılaşması şansını elde edecek.
TÜBİTAK'ın T-BİGG kriterlerine uyan proje grupları ise T-BİGG programı ile 150 bin lira sermaye desteğinden faydalanma şansı yakalıyor.
Muhabir : Merve Özlem ÇakırYayınlayan : Hülya A. Gündüzalp
13:22 15/10/16
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!