Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 00:00
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı Seçim Aydın, otellere kayıt yapılırken evlilik cüzdanı sorulmasının "isteğe bağlı" olduğunu belirterek, bu kararı otellerin aldığını söylüyor.
Ancak Aydın, otel kayıtlarında kimlik tespiti yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu belirtiyor. Aydın, buna karşın otel odasına polisin girmesinin savcının arama iznine bağlı olduğunun altını çiziyor.
Antalya’da beş yıldızlı bir otelde iki kişilik rezervasyon yaptırdım. Bayan arkadaşımla otele gittiğimizde resepsiyonda kayıt yapmak üzere evlenme cüzdanı ve kimlik belgesi istediler. Evlenme cüzdanı gösteremediğimiz için bizi otele kabul edemeyeceklerini söylediler. Turizm Belgeli Otellerde evlilik cüzdanı gösterilmesi zorunlu mudur?
Önder BEKTAŞ
Resmi adı, "Uluslararası Aile Cüzdanı"nı olan evlilik cüzdanının kayıt sırasında istenmesi yasal zorunluluktan çok otellerin karşılaştıkları olaylar nedeniyle oluşturmak zorunda kaldıkları işletme prensipleri arasındadır. Konaklama tesislerinde kimlik tespiti ise kalanların güvenliği açısından da gerekli uluslararası bir uygulamadır. Ülkemizde 1774 sayılı kimlik bildirme kanununa göre kalınacak otelde kimlik ibraz etmek gerekmektedir. Yabancılar ise pasaportlarını resepsiyona vermek zorundadır. Otele giriş işlemi yapıldıktan sonra belgeler sahiplerine iade edilir. Konaklama tesisleri de geceleme yapan müşterilerinin bilgilerini emniyete bildirmekle yükümlüdür.
Otel odası meskun mahaldir. Ayrıca eviniz gibi düşünebilirsiniz. Bilginiz veya izniniz olmadan hiç kimse giremez. Herhangi bir nedenle polisin gelmesi içeri girmesi, savcının arama iznine bağlıdır. Otellerde evlilik cüzdanı istenmesi ihtiyaridir. Önemli olan girişteki kimlik ibraz edilmesidir. "Oteller bizim rahatımız ve huzurumuz için bazı prensipler koymaktadır."
Seyahat acentelerinde çalıştırılmak üzere enformasyon memurluğu sınavları 2008 yılında açıldı mı? Sınavları kaçırmamız durumunda tekrar açılacak mı?
Yeşim ÇAPANOĞLU
1618 Sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu uyarınca yapılması gereken sınavlar TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) tarafından Adana, Ankara, Antalya, İzmir, Muğla ve Trabzon illerindeki sınav merkezlerinde 7 Haziran 2008’de, Enformasyon Memurluğu Sınavı, 8 Haziran 2008’de de Enformasyon Memurluğu Yabancı Dil Sınavı olarak gerçekleştirilmiştir. Sınav tarihleri ile ilgili olarak Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden bilgi alınabilir. Sınav açılması durumunda TÜRSAB tarafından tirajı en yüksek üç gazetede ayrıca duyuru yapılmaktadır.
Yaz döneminde gelen misafirlerimize tarihi ve turistik yerleri göstermek ve bilgilendirmek amacıyla kiralık bir araçla tur düzenlemek istiyoruz. Fakat sorduğumda bir çok mevzuatla karşılaşıyoruz. Tanıtım konusunda turizme katkıda bulunacak bu çabamızın hayata geçirilmesi mümkün müdür?
Mustafa ÇELİK
1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu, bu kanuna dayanılarak çıkarılan Yönetmelik uyarınca münferit veya gruplar için bir programa bağlı ya da programsız gecelemeli veya gecelemesiz yurtiçi-yurtdışı tur veya paket tur düzenlemek, kar amacıyla konaklama, ulaşım, gezi, yeme-içme, eğlence sağlayan sportif faaliyetler, kongre-konferans, dini, sağlık, eğitim kültürel, bilimsel ve mesleki inceleme, teşvik veya destek amaçlı seyahat içeren tur ve veya paket tur düzenlemek, seyahat acentelerine münhasır hizmetlerden sayıldığından bu tür faaliyetlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli seyahat acenteleri kanalı ile yapılması gerekmekte olup, bu faaliyetlerin belgesiz kişi veya firmalar tarafından yapıldığının tespiti halinde anılan kanunun 29. ve 30. maddesi uyarınca gerekli işlemler yapılmaktadır.
Bu nedenle 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve seyahat Acenteleri Birliği Kanunu ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan yönetmelik uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Seyahat Acentesi İşletme Belgesi alınabilmesi için gerekli bilgiye www.kulturturizm.gov.tr internet adresinden ulaşılması mümkün olabilmektedir.