Güncelleme Tarihi:
SAVUNMA Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, Türk savunma sanayinin önemli yan tedarikçilerinin bulunduğu ve bu alanda başarılı bir kümelenme çalışmasının yürütüldüğü OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği Başkanı Mithat Ertuğ ve OSSA üyesi firma temsilcileri tarafından ağırlanan Aktaş şu şekilde konuştu:
“OSTİM firmaları artık gördüğü her ürünü yapabilecek kabiliyete ulaşmıştır. Bu sebeple biz OSTİM’i arka bahçemiz olarak görürüz. Müsteşarlığımız da yıllardır yerli üretimi kendine misyon edinmiş durumda. Şu anda yapılan ANKA, ATAK gibi yerli çalışmalar prototip üretim döneminde. Yaklaşık 2016 yılından sonra bu sistemlerde seri üretime geçilecek diye bir öngörümüz var. Bizler seri üretim noktasında OSTİM’e daha çok ihtiyaç duyacağız.
Kobileri korumaya çalışıyoruz
Müsteşarlık olarak savunma sanayiye destek veren yan sanayi KOBİ’lerine mümkün olduğunca korumacı davranıyoruz ve nasıl daha fazla destek verilebilir diye sürekli düşünüyoruz. Müsteşarlığımız ana yüklenicilerimize iş verirken yüzde 70’i mutlaka yerli olacak şartıyla veriyor. Bu yüzde 70’in de en az yüzde 30’unu yan sanayiye verilecek, bunun da yüzde 15’i mutlaka KOBİ’lere verilecek diye şartlar koyup bu şartları da çok sıkı takip ediyoruz.”
Savunma ihracatı yapılıyor
Artık birçok savunma sanayi ürünümüzün ihracatının yapıldığını söyleyen Aktaş, bu noktada karşılaşılan bir sorunlarla ilgili şunları söyledi:
“Savunma sanayi firmalarımız ihracat yaptıkları ülkelerde offset uygulamasıyla karşı karşıya kalıyor. Nasıl ki yabancı bir firma Türkiye’den iş aldığında bunun belli bir oranını ülkemizde üreteceksin diyorsak, yabancı ülkelerde de bizim firmalarımızdan aynı şey bekleniyor. Bazı ülkelerde yeterli savunma sanayi alt yapısının olmadığını da düşünürsek, ihracat yapan firmamız için o ülkede yatırım yapmak bir çözüm yolu olabiliyor. Bu uygulamayı yapan firmalarımız da var OSTİM’de ve ben bunu çok başarılı bir çalışma olarak görüyorum.”
Oran yüzde 54’e düştü
Kamunun alımlarına bakıldığında savunma sanayinin alımlarının haberleşme, enerji, sağlık, telekomünikasyon ve ulaşımdan sonra geldiğini söyleyen Aktaş, “Eskiden ‘Türkiye savunma sanayinde yüzde 90 yurt dışına bağımlı’ denirdi. Bugün sektörümüzün ihtiyaçlarının yurt dışından karşılanma oranı yüzde 54’e kadar düştü” diye konuştu.