OSTİM sanayisi uçak parçası üretecek

Güncelleme Tarihi:

OSTİM sanayisi uçak parçası üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2014 01:42

Ekonomi Bakanlığı, yeni teşvik sistemiyle birlikte 16 bin 500 yatırım teşvik belgesi düzenlerken, OSTİM’de bir yatırımcı yerli uçak ve helikopter parçası üretmek için bakanlığın kapısını çaldı.

Haberin Devamı

Yerli ve yabancı yatırımcı, son teşvik verilerine göre otel, okul, hastane ve fabrika gibi yatırımlar için teşviklerden yararlandı. İşadamları, başta enerji olmak üzere Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak olan girişimlerde de bulundu. Teşvik belgelerinde hiç gündeme gelmeyen ilginç kalemler dikkat çekti. Buna göre helikopter parçası, kemik unu üretimi, çivi, dingil, egzoz, plastik trafik ürünleri, hamburger köftesi, dürüm ekmeği, altın cevheri üretim gibi başlıklarda teşvik belgesi alındı. Bu ürünler, bölgesine göre KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz desteği gibi teşviklerden yararlandı.

BAKANLIKTAN TEŞVİK ALDI

Hükümetin yerli otomobil, yerli uçak ve yerli tank gibi hedeflerinin ardından en dikkat çekici yatırım başvuruları bu sektörlerde yapıldı. Yerli yatırım kapsamında Anka MRD Mühendislik, Makine, İmalat Limited Şirketi, OSTİM OSB’de savunma yan sanayi parçaları kapsamında uçak ve helikopter parçası başta olmak üzere ateş destek sistemleri, güvenlik sistemleriyle insansız savunma araçları üretmek için bakanlıktan teşvik aldı. Firma, söz konusu başvuru kapsamında 1 milyar 559 milyon liralık yatırım yapacak. Anka Mühendislik, söz konusu komple yeni yatırım kapsamında KDV istisnasından yararlanacak.

Haberin Devamı

64 MİLYAR TL SABİT YATIRIM

Yeni teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği Haziran 2012’den ekim ayı sonuna kadar geçen 16 ayda 6 bin 486 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Ocak-Ekim döneminde ise verilen 3 bin 985 yatırım teşvik belgesinin öngördüğü sabit yatırım tutarı 64 milyar lira oldu. Bu kapsamda gerçekleşecek yatırımlarla 142 bin 697 kişilik istihdam sağlanması öngörüldü. Aynı dönemde verilen teşvik belgelerinin 3 bin 790’ı yerli, 195’i ise yabancı sermayeli şirketler tarafından alındı. 013 yılı Ocak-Ekim döneminde düzenlenen teşvik belgelerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 15, öngörülen sabit yatırım tutarında yüzde 61, öngörülen istihdamda yüzde 25 artış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!