Ostim’de bir aracı elektrikliye dönüştürdüler 38 sipariş aldılar

Güncelleme Tarihi:

Ostim’de bir aracı elektrikliye dönüştürdüler 38 sipariş aldılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2011 00:00

Başkent’te bir firma, içten yanmalı motoru olan otomobili elektrikli araca dönüştürme çalışmasını tamamladığını duyurdu. Firma gelecek yıl için 38 talep aldıklarını açıkladı.

BAŞKENT’te bir firma, elektrikli araç dönüşüm projesi kapsamında içten yanmalı motorlu otomobili elektrikli araca dönüştürdüğünü duyurdu. Ostim’de faaliyet gösteren Mekatron Firması, 2010 yılında aldıkları KOSGEB Ar-Ge desteğiyle başlattıkları İçten Yanmalı Motorlu Araçların Elektrikliye Dönüştürülmesi Projesinde son aşamaya gelindiğini açıkladı. Satın aldıkları taksi olarak çalışan ikinci el otomobili elektrikli araca dönüştürdüğünü savunan firma, aracın test sürüşlerine başlandığını bildirdi. Mekatron Firması yetkilisi Özer Arslan, projenin detaylarını anlatırken, elektrikli araçların sıfırdan üretilebileceği gibi trafikteki mevcut araçların da elektrikli araca dönüştürülebileceğini ifade etti.

120 kilometre hız yapıyor

Arslan, “Biz de bu fikirle önce ikinci el bir taksi satın aldık. Araçtaki içten yanmalı motoru, bujiyi, enjektörü, yağ pompasını şanzımanı, difransiyeli, balatayı, debriyajı, radyatörü, antifrizi, yakıt deposunu, şarj dinamosunu, egzozu ve yakıt filtresini araçtan söktük. Yani motorun ön kısmındaki aksamları çıkardık. Üç ortak daha sonra aracın yazılımlarını ve gerekli bütün metal aksamları yaptık. Biz büyük bir fabrikada değil küçük bir işletmede bunu başardık. Şimdi aracımızın test sürüşlerini yapıyoruz. Hedefimiz 2012’in Haziran ayında seri üretime geçebilmek. Şimdiden 38 talep aldık” diye konuştu. Aracın özellikleri hakkında da bilgi veren Arslan, azami hızı saatte 120 kilometre olacak aracın, şarj olduktan sonra 180 kilometre mesafe katedebildiğini ve kilometrede iki kuruşluk elektrik harcadığını anlattı.

Hedef kitle taksici

Arslan, “Araç içindeki şarj aletiyle yedi saatte şarj olabiliyor. Hızlı ve orta hızdaki şarj cihazlarıyla bu süreyi kısaltmak mümkün. Orta hızlı ile 90 dakika, hızlı ile de 20 dakikada bu araçlar şarj oluyor. 90 dakikada şarj eden cihazların maliyeti 5 bin lira. Bizim hedef kitlemiz taksiciler. İsteyen taksi duraklarına biz bu şarj cihazlarından kuracağız” dedi.
Bir otomobili elektrikli araca dönüştürmenin maliyetinin dönüşümü yapacak firmanın aldığı Tip-Onay belgesine bağlı olduğunu ifade eden Arslan, “Hangi araç ve model için onay aldıysanız onu dönüştürüyorsunuz. Bizim yaptığımız dönüşümün maliyeti pil hariç 10 bin liranın altında olacak. Bu miktarı, taksici yaklaşık 5 ayda amorti edebilir. Pili de taksitle kiralıyoruz. Aylık taksitleri de 250-300 lira civarı olacak. Yıllık kira bedeli, taksicinin bir aylık LPG masrafı. Bu dönüşüm taksiciye hem yakıt hem bakım tasarrufu sağlayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!