Osmanlı sarayında bir Polonyalı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı sarayında bir Polonyalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2014 01:03

Polonya’nın en önemli barok müzik topluluğu olarak görülen Capella Cracoviensis ile ödüllü topluluk Pera Ensemble, bugün MEB Şura Salonu’nda gerçekleşecek ‘Saz-ü Söz- Sarayda Bir Polonyalı’ başlıklı konserde Leh asıllı Osmanlı saray bestecisi Ali Ufki’nin derlediği eserleri yorumlayacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ve Polonya arasında diplomatik ilişki kurulmasının 600’üncü yıldönümü, Ankara’da verilecek klasik müzik konseriyle kutlanacak. Polonya’nın en önemli barok müzik topluluğu olarak görülen Capella Cracoviensis ve udi Mehmet Yeşilçay’ın kurucusu olduğu ödüllü topluluk Pera Ensemble ortaklığında verilecek konserde, Leh asıllı Osmanlı Saray bestecisi Ali Ufki’nin derlediği eserler yorumlanacak.

18 YAŞINDA ESİR DÜŞTÜ

Wojciech Bobowski veya Türkiye'de bilinen adıyla Ali Ufki, 1610-1675 yılları arasında yaşadı. Bu ilginç kişilik, 18 yaşındayken Tatarlara esir düşmesi sonucunda İstanbul’a getirilir ve çok sayıda dil bilmesi nedeniyle, Osmanlı Sarayı’na tercüman olarak alınır. Müzisyen bir papaz olan Bobowski, Osmanlı sarayında Türk müziğini öğrenir ve dönemin eserlerini defterine tek tek kaydeder. Bu sayede 600’den fazla Osmanlı saray müziği eserinin günümüze kalmasını sağlayan Bobowski, belli bir yaştan sonra Müslüman olup adını Ali Ufki olarak değiştirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!