IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2016 18:07
’Osmanlı’nın Kuruluşu ve Kutlama Etkinliği’ Hamamönü Kabakçı Konağı’nda Yeni Osmanlılar Derneği tarafından gerçekleştirildi. Hamamönü Kabakçı Konağı’nda yapılan etkinliğe tarih severlerin yoğun ilgisi oldu.
’Osmanlı’nın Kuruluşu ve Kutlama Etkinliği’ Hamamönü Kabakçı Konağı’nda Yeni Osmanlılar Derneği tarafından gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinlikte, Yeni Osmanlılar Derneği Genel Başkanı Saffet Atak, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çetin ve Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Galip Çağ Osmanlı Dönemi’ni anlattı.
Yeni Osmanlılar Derneği Genel Başkanı Atak, Osmanlı’nın kuruluşunun 717. kutlamaları çerçevesinde Osmanlı’nın kuruluşunu kutladıklarını belirterek, Osmanlı’nın dünyaya yaydığı sevgiyi, birliği, beraberliği konuşacaklarını söyledi. Yeni Osmanlı Derneği’nin 2004 yılından bu yana Balkanlar ve Avrupa olmak üzere çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Atak, “Osmanlının ayak bastığı her noktalara bu hizmeti götürüp bu çalışmalarımızı devam ettirmeyi düşünüyoruz” dedi.
“OSMANLI’YI ANLAMAK TÜRKLERİ ANLAMAKTIR”
Prof. Dr. Altan Çetin, Osmanlı’nın, Türklerin Orta Asya’dan Avrupa’ya doğru olan hareketlerinin çok önemli, çok değerli bir parçası olduğunu ifade etti. Fuat Köprülü’den itibaren Osmanlı ile ilgili değerli çalışmaların olduğunu vurgulayan Çetin şunları söyledi:
“Bizlerde İbn-i Haldun’dan yola çıkarak Osmanlı’nın kuruluşunun İslam medeniyetini kendi ümranımızın temelinde bir yerlere oturtmak gayretiyle asabiyet teorisi gibi bir teori üzerinden bu büyük kuruluş hadisesinin, Selçuklu sürecinden Osmanlıya kadar birleştirerek açıklamaya gayret etmekteyiz. Osmanlıyı anlamak bir anlamda Türkleri anlamak ve Türklerin geleceği hakkında fikir sahibi olmaktır.”
Osmanlı’nın ne zaman kurulduğu sorusunun 1999 yılından sonra popüler olduğunu belirten Çağ, 7. yüzyıl kutlamaları ve anma törenlerinde bu tartışmaların yeniden başladığını söyledi. Tarihçi Halil İnancık’ın Osmanlı’nın kuruluş tarihi ve kurulma yeriyle alakalı yeni önermelerinin bu tartışmalara neden olduğunu savunan Çağ, konuşmasında şunları kaydetti:
“Bu süreçte yeni teorilerin ihtiyacı ortaya çıkınca bizler de konuya katkı yapmak adına İbn-i Haldun’un devlet teorileri üzerinden bir Osmanlı Devleti kuruluşu yeni bakışı ortaya koymaya gayret ettik. Asabiye ve ümran kavramlarını öne çıkartmak suretiyle aşiretle başlayıp daha sonra sebep asabiye sınırını yeni algıyla, Osmanlı kuruluşunu izah etmeye gayret ediyoruz.”