Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 00:00
Organize Sanayi Bölgeleri genel kurulu için ilk adım atıldı. OSB’lerde toplam işletme sayısının 3’te 2’sinin yapı kullanma izni alması ve bunların da en az yarısının üretime geçtiğini işyeri açma belgesi ile belgelemeleri halinde genel kurulun oluşum süreci başlayacak.
SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı’nın Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, OSB’de kurulacak toplam işletme sayısının 3’te 2’sinin yapı kullanma izni alması ve bunların da en az yarısının üretime geçtiğini işyeri açma belgesi ile belgelemeleri halinde genel kurulun oluşum süreci başlayacak. Katılımcılar veya temsilcilerinin müteşebbis heyet üyeleri ile birlikte en geç altı ay içinde yapacakları ilk genel kurul toplantısında müteşebbis heyet, yönetim ve denetim kurulunun görevi sona erecek.
Bakanlık tespit yapacak
Bakanlık, doluluk oranının zamanında tespiti için gerekli duyuruları yapmakla görevli olacak. Yönetim kurulu, işletmelerin 3’te 2’sinni yapı kullanma izni alması ve bunların da en az yarısının üretime geçtiğini işyeri açma belgesi ile belgelemeleri halinde; yapı kullanma izinleri ve işyeri açma belgelerinin birer suretini Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne gönderilecek.
Genel Kurul iki yıl devam edecek
İlk ve müteakip seçimli genel kurullarda müteşebbis heyetin göreve devam edip etmeyeceği konusu gündemin ilk maddesi olarak görüşülecek. Üretime geçmiş katılımcıların salt çoğunluğu, müteşebbis heyetin devam etmesini istedikleri takdirde müteşebbis heyet her yıl genel kurul yapmak kaydıyla iki yıl süre ile göreve devam edecek. Bu durumda kuruluş protokolünün ana sözleşme olarak değiştirilmesi ve gündemdeki yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçimine ilişkin maddenin yerine geçen müteşebbis heyete katılacak üyelerin seçimi ile dilek ve temenniler maddesi dışında kalan gündem maddeleri görüşülmeyecek. Genel kurulda müteşebbis heyete 8 asil ve 8 yedek üye seçilecek.
Patlayıcı ve yakıcı maddelere geçit yok
OSB’lerde kullanılmış yağın yeniden rafine edilmesi veya başka bir ürüne çevrilerek tekrar kullanımı, metal, plastik, ahşap, naylon, lastik, kauçuk, kağıt, karton, cam, iplik ve benzeri atık ve hurdaları ara veya nihai ürüne çeviren tesisler hariç olmak üzere, her türlü atığın; geri kazanımı, ayrıştırılması, yakılması, gazlaştırılması, kimyasal yolla arıtılması, nihai veya ara depolanması veya araziye gömülmesine ilişkin tesisler, patlayıcı veya yakıcı maddelerin üretildiği ve dolumunun yapıldığı tesislerin kurulmasına izin verilmeyecek.