Gamze KOLCU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 00:00
Oruç tutabilen herkesin sigarayı bırakabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Numan Numanoğlu, ramazanın tiryaki için iyi bir fırsat olduğunu ifade etti. Numanoğlu, sigarayı bırakmak isteyen kişinin kararlı olması gerektiğini söyledi.
RAMAZAN ayında nikotin alımını azaltan tiryakinin, ramazandan sonra da istikrarlı bir şekilde hareket etmesi durumunda sigarayı bırakabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Numan Numanoğlu, oruç tutabilen herkesin bunu başarabileceğini belirtti. Alışkanlıklardan kurtulmanın anahtarının kararlılık ve istek olduğuna değinen Numanoğlu tiryakilere, “Sigarayı bırakamayacağınızı düşünerek, karamsarlığa izin vermeyin” uyarısında bulundu.
Ramazan ayının sigarayı bırakmak için çok iyi bir fırsat olduğuna işaret eden Numanoğlu, 15-16 saat sigara içmeden durabilen bir tiryakinin daha sonra da sigara içmemesinin mümkün olduğunu belirterek, “Ramazan ayında gün boyu nikotin almayan vücudun iftardan sonra da nikotin alma isteği azalıyor. Bu nedenle ramazan ayı sigara ve alkolü bırakmak için iyi bir fırsattır” dedi.
Ramazan dışında da sigarayı bırakan çok insan olduğunu söyleyen Numanoğlu, dünyada milyonlarca insanın sigarayı bırakmayı başarabildiğini vurguladı.
Sigaranın bırakılamayacağının düşünülmesinin en büyük hatalardan biri olduğuna dikkat çeken Numanoğlu, tiryakiye şu önerilerde bulundu:
“Sigarayı bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün konusunda kararlığınızı koruyun. Sigaradan kurtulma nedenlerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun, yanınızda taşıyın. Bu kararınızı çevrenizdeki insanlarla paylaşın ve size destek olmalarını isteyin. Evinizde ve iş yerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları kaldırmaya, cebinizde veya çantanızda sigara, çakmak taşımamaya çalışın. Bıraktığınız zaman mücadelenizi kolaylaştıracak yeni, günlük etkinlikler geliştirin. Yaşınıza uygun egzersiz programlarına başlayın, yürüyüş yapın. Yapmak istediğiniz hobileriniz varsa bunlara vakit ayırmaya çalışın. Yani olabildiğince boş vakitlerinizi doldurun ve size sigarayı hatırlatacak ortamlardan uzak durun.
Hayal kırıklığına izin vermeyin
Bu işin kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama imkansız olduğunu söylememiz de mümkün değil. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür, ancak imkansız değildir. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluğu belirtileri geçicidir. En çok zorlanılan süre ilk 2-3 haftadır. Olumsuz, beklenmedik olaylar sizi sigara içmeye teşvik edebilir. Sigaranın aynı zamanda bir alışkanlık olduğunu ve üstesinden gelebileceğinizi hatırlayın. Sigaranın içinde bulunduğunuz olumsuzlukları değiştirmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.
Bıraktıktan sonra tekrar başlama riskiniz ilk haftalarda en yüksek düzeydedir. Kararlılık, irade ve azminizi kullanmanız ve size yardım eden bir hekiminiz varsa ondan destek almanız akıllıca bir hareket olacaktır. İlk deneme başarısız olursa eğer, kendinize olan güveninizi yitirmeyin, hayal kırıklığına izin vermeyin ve mücadelenize ilk günkü kararlığınızla devam edin.
Yeni uğraşlar bulun
Kararlı davrandınız ve sigarayı bıraktınız. Bıraktığınız gün gerginliğinizi giderecek uğraşlar bulun. Yürüyüşe çıkmak, alışveriş yapmak, sigara içmeyen bir arkadaşınızla sohbet etmek olabilir. Etrafınızdan yardım isteyin. Bu aynı zamanda eğer sigara içiyorlarsa, sizin yanınızda içmelerini engelleyecektir. Bıraktığınız günü kutlayabilir, kendinize hediye alabilirsiniz. “
Tekrar başlamamak için bunlara dikkat edin
SİGARAYA tekrar başlamamanın büyük bir çaba gerektirdiğine değinen Numanoğlu, içme dürtüsünün zaman zaman kişileri zorladığını söyledi. Sigarayı hatırlatacak durumlardan kaçınılması gerektiğini ifade eden Numanoğlu, “Bu durumlarda sigarayı neden bıraktığınızı hatırlayın. Dürtü geldiğinde daha önce yaptıklarınıza başvurun. Bu dürtü sigara içilen bir ortamda sizi yokladıysa oradan hemen uzaklaşın” dedi.
Sigara içilen ortamlara girmeyin
Sigarayı bıraktıktan sonra su ve meyve suyu için. Çay ya da kahve içmek size sigara içmeyi hatırlatıyorsa, bir süre bu içeceklerin miktarını azaltın. El ve ağız alışkanlığı sizi zorluyorsa, kalem ya da stres topu ile oynayabilir, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Son olarak ilk haftalar sigara içilen ortamlara girmemeye çalışın. Bir süre sigarayı hatırlatacak günlük alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyi deneyin.”
Osmanlı mimarisinin en sade örneği
ULUCANLAR Caddesi’ndeki Cenabi Ahmet Paşa Camisi Osmanlı mimarisinin Ankara’da bulunan örneklerindendir. Giriş kapısı üzerindeki yazıta göre Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1566 yılında Anadolu Beylerbeyliği yapan Cenabi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldı. Bunun yanı sıra caminin pencereleri üzerindeki yazıtlardan 1883’de Abdülaziz Zadeesseyyit El-Hac Ahmet ve 1887 yılında da Ankara Valisi ağabeydin Paşa tarafından 1843-1908 yıllarında onarıldı.
Ankara’nın en eski camilerinden olan bu yapı 13.9x13.9 metre ölçülerinde kare planlı olup, ibadet mekanı merkezi bir kubbe ile örtülüdür ve Ankara’nın kesme taşından yapıldı. Son cemaat yeri üç mermer sütunun taşıdığı üç kubbe ile örtülüdür. Bunlardan ortadaki kubbe Osmanlı mimarisinde görüldüğü gibi, diğerlerinden daha yüksek ve daha geniştir. Son cemaatin sağ tarafında kesme taştan tek şerefeli, 16 köşeli minaresi bulunur.
32 pencere ile aydınlanıyor
Caminin giriş kapısı beyaz mermer ve somakilerin oluşturduğu stelaktitli bir bezeme ile süslenmiştir. İbadet mekanı üç sıra halindeki 32 pencere ile aydınlatılır. Minber ve mihrap oldukça sadedir. İbadet mekanını örten büyük kubbe 16 pencereli bir kasnak üzerine oturmuştur. Kubbenin iç kısmı ve etekleri kalem işleri ile bezenmiştir.
Caminin sol yanındaki küçük hazirede Cenabi Ahmet Paşa’nın ve 18. yüzyıla ait Azimi türbesi bulunuyor. Bu türbe de 1566 yılında Mimar Sinan tarafından yapıldı. 1813 ve 1940 yıllarında onarıldı. Kubbe doğrudan doğruya kasnak olmadan duvarlar üzerine oturmuştur.
Katkı maddeli şekere dikkat
YAKLAŞAN ramazan bayramının vazgeçilmezi olan çikolata, şeker ve lokum alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uzmanlar önerilerde bulundu. Uzmanlara göre şeker ve lokum alırken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:
“Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni alan ürünleri satın alın, mamülün üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin ve sokakta ve açık ortamda satılan şekerlerden uzak durun. Kaliteli ve taze lokum, üzerine baskı uygulandığında yayılmaz ve baskı kaltığında eski halini alır. İki kenarından çekildiğinde lastik gibi uzamaması ve ele yapışmaması lokumların taze olduğunu gösterir.”