Güncelleme Tarihi:
ORUÇ tutmanın spor yapmaya engel olmadığı, iftara yakın ve iftardan sonra yürüyüş, hafif tempolu koşu, yüzme gibi sporların yapılabileceği belirtildi.
Spor Hekimi Seher Çağdaş Şenışık, spor yapmanın belli dönemleri olamayacağını, ancak dikkat edilmesi gereken noktaların bulunduğunu söyledi.
Sporun, sıvı ve mineral kaybına yol açtığını kaydeden Şenışık, bu nedenle Ramazan ayında spor yaparken dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Şenışık, “Ramazan ayında spor yapılmaz” şeklindeki bir düşüncenin doğru olmayacağını, sporun yapılacağı saatin önem taşıdığını anlattı.
Şenışık, iftarın ardından spor yapmak için 1.5-2 saatlik bir sürenin geçmesi gerektiğini aktararak, şu bilgileri verdi:
“İftarda hafif yemekler tercih edilmeli. Yemekten en az 1.5-2 saat sonra yine yürüyüş, hafif tempolu koşu, yüzme gibi sporlar yapılabilir. Ramazanın ilk günlerinde daha kısa süreyle spor yapılabilir, zamanla süre artırılabilir. İlk günlerde yarım saatle başlanır, sonra 45 dakika 1 saat olarak uzatılabilir. Ramazan ayı öncesi düzenli spor yapanlar, sporu bırakmamalı. Spor nankördür, bırakırsanız performans düşer, kondisyon kaybı olur.”
Hafif tempoda
Vücut geliştirme antrenörü Tanju Dokur da Ramazan’da insanların “oruç tuttukları için vücutlarının direncinin düşeceği kanaatiyle spordan uzaklaştığını” ifade ederek, bilinçli hareket edilerek Ramazan’da da spor yapılabileceğini söyledi.
Hafif sporların tercih edilmesinin doğru olacağını kaydeden Dokur, “Havaların sıcak olması nedeniyle fazla su kaybettirecek sporlardan uzak durmalı. İftardan sonra yapılabilecek en iyi spor yürüyüştür. Hafif tempoda yürüyebilirsiniz. Kendinizi iyi hissediyorsanız, ağırlık egzersizleri de olabilir” dedi.
Yüksel iftar çadırında vatandaşla buluştu
ANKARA Valisi Alaaddin Yüksel, orucunu Keçiören’deki iftar çadırında vatandaşlarla birlikte açtı.
Antares Alışveriş Merkezi yanında kurulan çadırda verilen iftar yemeğine, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve eşi Emine Yüksel, Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler, Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Celal Semiz, Toplumsal Gelişim Merkezi (TOGEM) Başkanı Esma Beki ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali Yüksel, yemek öncesi iftar çadırının çevresine kurulan TOGEM’e ait stantları gezerek, vatandaşlarla sohbet etti. TOGEM ve Keçiören Belediyesince yürütülen faaliyetlerin çok anlamlı olduğunu ifade eden Yüksel, tüm Ankaralıları Keçiören Belediyesi ve TOGEM işbirliğiyle açılan stantları gezmeye davet etti.
Alanda çocuklara oyuncaklar da dağıtan Yüksel, dünyanın son bir kaç yıldır küresel ısınma ve bunun getirdiği açlık tehlikesini yüksek sesle konuştuğunu söyledi.
El ürünlerinde Ramazan bereketi
HAMAMÖNÜ’nde ramazan etkinlikleri kapsamında açılan Altındağ Belediyesi El Ürünleri Pazarı’nda Ramazan bereketi yaşanıyor.
Hamamönü’nü tercih eden Ankaralılar, Altındağ Belediyesi tarafından hizmete açılan El Ürünleri Pazarı’na yoğun ilgi gösteriyor. Altındağlı kadınların evlerinde yaptıkları yiyecekleri satabilmeleri için yakın zamanda ikincisi açılan El Ürünleri Pazarı, sürekli ve yeni müşterileriyle Hamamönü’nün önemli alışveriş mekanı oldu.
Pazarda satış yapan İshak Ağa Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezi üyesi Mümine Demirtaş, Hamamönü Ramazan Etkinlikleri’nin pazarın tanıtımı açısından etkili olduğunu söyledi. Alemdağ Kadınlar Eğitim ve Kültür Merkezi üyesi olan ve pazarda iki yıldır kendi tasarladığı takıları satan Fatma Karaaslan da, insanların El Ürünleri Pazarı’na alıştığını, sürekli müşterileri bulunduğunu ve ramazanla birlikte satışlarda büyük bir artış olduğunu belirtti.
Çilehane inananları bekliyor
HACI Bayram’ı Veli Camisindeki çilehane Ramazan ayının son 10 günü vatandaşlara açılıyor.
Hacı Bayram’ı Veli Camisi Baş İmamı Ahmet Karalı itikaf felsefesinin, “az yeme, az içme, az istirahat, az uyku, mümkün olduğunca dünya kelamından uzak kalmak” temeline dayandığını belirtti.
Hacı Bayram’ı Veli ve öğrencileri Akşemseddin’in bu felsefeyle, caminin altında bulunan çilehanede itikafda bulunduğunu anlatan Karalı, çilehanenin itikaf için vatandaşlara da açıldığını söyledi.
Karalı, yalnızca eğilerek yürünebilen bir koridor üzerinde yaklaşık 1’er metrekarelik 4 oda ve 1 abdest alma yerinin bulunduğu çilehaneyi, öğle ve ikindi vakitleri arasında kadınların, ikindi ve akşam vakitleri arasında erkeklerin ziyaret edebildiğini belirtti.
Altındağ müftülüğüne Ramazan boyunca yapılan başvurulardan 3 kişi seçildiğini anlatan Karalı, bu kişilerin gerekli adli ve tıbbi raporlar edinildikten sonra Ankara Müftülüğünce Ramazanın 21. gününden bayram sabahına kadar itikafa alındığını kaydetti.
ASO’dan ikibin altıyüz kişiye iftar
ANKARA Sanayi Odası (ASO), Hacıbayram’da iftar verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Hacıbayram’da kurulan çadırda verilen iftara, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile ASO Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.
Yaklaşık 2 bin 600 kişinin katıldığı iftarda konuşan ASO Başkanı Özdebir, ramazan ayının çok özel bir ay olduğunu vurgulayarak, “Ramazan ayı, insanların kalplerini yumuşatan, insanları birbirine karşı daha hoşgörülü, daha sıcak yapan çok özel bir zaman dilimi. Ben de Ankaralılar ile bu organizasyonda buluştuğum için çok mutluyum” dedi.
BUGÜN NE YİYELİM
SÜTLÜ ÇORBA
Malzemeler:
1 lt süt
1 fincan kuru fasulye
1 fincan nohut
1 bardak dövme
¼ bağ maydanoz
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Nohut, fasulye ve dövme bir gün önceden ıslatılarak bekletilir. Ertesi gün bu malzemeler ayrı ayrı haşlanır. Nohut ve fasulye süzülerek yarmanın içine karıştırılır. Daha sonra süt ilave edilerek kaynatılır. Biraz özdeşleştikten sonra kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ilave edilerek servis edilir.
TESTİ KEBABI (4 kişilik)
Malzemeler:
400 gr Kuşbaşı et(kuzu)
2 adet Domates
2 adet Sarımsak
2 adet Sivri biber
10 adet arpacık soğanı
4 dal taze kekik
2 çorba kaşığı tereyağı
½ bardak su
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Testi kebabı yapmadan önce testi yıkanır ve sırasıyla yukarıdaki malzemeler karıştırılıp testinin içerisine konulur. Eğer testiniz yok ise güveç kabında da yapabilirsiniz. Testinin ağzı un ve su karışımından yapmış olduğumuz hamurla kapatılır. 40-45 dakika taş fırın veya normal fırında pişirilir. Daha sonra ağzı kırılarak bir kaba boşaltılıp servis edilir.
FESLEĞENLİ KAYISI ÇORBASI
Malzemeler:
20adet kayısı
180 gr bal
400ml su
2 adet limon
Hazırlanışı:
Bütün malzemeler blendırdan çekilir. Daha sonra bardak, fincan veya martini bardağı ile servis edilir.
Ali AÇIKGÜL
Cluster Executive Chef
Divan Hotel Ankara