Ortak politika olmadan arzu edilen kent olmaz

Güncelleme Tarihi:

Ortak politika olmadan arzu edilen kent olmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2009 00:00

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "sanayi, enerji, turizm, tarım, ulaşım, sağlık, çevre, eğitim, kültür ve sanat politikaları bir arada gerçekleştirilmedikçe arzu edilen kent yaşamının sağlanamayacağını" söyledi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu’nda düzenlenen Kentleşme ve Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda konuşan Soğancı, 1980’lerden itibaren uygulanan politikalarla Türkiye ekonomisinin üretken olmaktan çıkarıldığını savundu.

Rant ve borçlanma üzerinden işleyen bir yapı oluşturulduğunu ve bu modelin geri planında da kentlerin olduğunu önü süren Soğancı, belediyelerin, hızla rant merkezleri haline geldiğini, temel kamu görevlerini yerine getirmekten uzak kaldıklarını kaydetti.

Soğancı, büyük kentlerde ortaya çıkan su sorununun, belediyelerin bu türden yaşamsal konularda uzun vadeli planı olmadığını gösterdiğini de ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sanayi, enerji, turizm, tarım, ulaşım, sağlık, çevre, eğitim, kültür ve sanat politikaları bir arada gerçekleştirilmedikçe arzu edilen kent yaşamı sağlanamayacaktır.

TMMOB, kentlerimizin arzulandığı biçimde yaşatılması için gücünün ve potansiyelinin farkında olarak farklı seçenekler sunma görevini sorumluluk kabul ediyor. Bir kente sahip çıkacak, o kentte yaşayan bireylerdir. Kente dair her türlü kararda kentlilerin katılımının sağlanmasını istemek ve kentli haklarını savunmak vazgeçilemez bir görev olmalıdır. TMMOB görevinin gereklerini yerine getirmeye kararlıdır."

Kentler hızla değişiyor

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Serdar Nizamoğlu da kentlerin hızla değiştiğini, kırsal alandaki çözülmenin bunun en önemli nedenlerinden olduğunu söyledi.

Kentlerin kırsal alanlardan ayrılanlar için "sığınma alanı" haline geldiğini anlatan Nizamoğlu, bu durumun beraberinde işsizliği getirdiğini, Türkiye’nin, dünyanın işsizi en çok üçüncü ülkesi konumunda bulunduğunu ifade etti.

Nizamoğlu, Türkiye’deki yerel yönetim anlayışını da eleştirerek, "kent kimliklerinin yok edildiğini, yardım adı altında sadaka toplumu yaratıldığını, zehirli suların içme suyu olarak şebekelere verildiğini" savundu. Serdar Nizamoğlu, sempozyumun bugünkünden farklı bir yerel yönetim anlayışının var olduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi.

Konuşmaların ardından, yerel yönetimlere ilişkin oturumlara geçilen sempozyum, yarın sona erecek.

Belediyeden arsa satışı

MAMAK
Belediye Başkanlığı, Kartaltepe Mahallesi 8 parselde kayıtlı arsayı satmak üzere ihale açtı.

Mamak Belediye Başkanlığına ait 1 adet 2 bin 980 metrekare arsa, 1 milyon 950 bin TL muhammen bedel üzerinden satılacak.

İhalede katılımcılardan 59 bin TL tutarında geçici teminat bedeli alınacak.

Satış, kapalı teklif usulü ile 24 Şubat 2009 tarihinde saat 14.00’de belediyede gerçekleştirilecek.

Kartaltepe Mahallesinde bulunan parsele ilişkin şartname bedeli mukabili Emlak ve İstimlak Müdürlüğünden satın alınabilecek.

Bu arada Mamak Belediye Başkanlığı daha önce de Akşemsettin Mahallesinde bulunan imarın 1 parselinde kayıtlı zemin asma katta yer alan işyerini, 2 milyon 195 bin TL muhammen bedelle satışa çıkarmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!