Kemal ÇELEN / DHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2011 00:00
Beypazarı’ndaki ormanlık bölgede 700 hektarlık alanda dumansız yangın tehlikesi başgösterdi. Çam Kese böceği ve tırtıllar, ormanlık alanı giderek kurutuyor.
BEYPAZARI’nın hemen yanı başında bulunan Akcavla ve Kızılbayır mevkiindeki ormanlık bölge, dumansız yangın tehlikesi olduğu belirtilen orman zararlısı Çam Kese tırtılları yüzünden yok olmaya başladı.
Beypazarı Belediyesi ile Orman İşletmesi Müdürlüğü’nce 25 yıl önce 7 bin dönüm alana 2.5 milyon karaçam fidanı dikildi. İlçenin eski belediye başkanı İbrahim Demir ile Beypazarı Orman İşletme Müdürü Mehmet Sancak’ın öncülüğünde bölgede 700 hektarlık ormanlık alanı oluşturuldu. Ancak bölgede 25 yılda yetişen Karaçam ormanı, orman zararlısının istilasına uğrayıp, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Çam ağaçların uç dallarında kozalar içinde büyüyen ve bulunduğu ağaçların kurumasına neden olan Çam kese tırtılları, ormanlık alanın her tarafına yayılmaya çalışıyor. Bu nedenle 700 hektarlık çam ormanı, önlem alınmadığı takdirde yok olacağı belirtildi.
Tırtılların yolundan yürümeyin
Dumansız yangın tehlikesi olarak gösterilen bu orman zararlısı çam kese tırtılları için Orman Bakanlığı yetkililerince tedbir alınması istendi. Ziraat Mühendisi Emin Özsoy, orman zararlısı çam kese böceğinin toprağa doğru yürüyüşe geçtiği günlerde dikkatli olunmasını ve hassas allerjik bünyelerde şiddetli kaşıntılara neden olduğunu söyledi. Özsoy, tırtılların geçtiği yollara yakın yürünmemesini, çam ağaçları altına oturulmamasını istedi. Özsoy, “Bu tırtıllar yüzünden oluşan kaşıntılara karşı bilinen en eski ve etkili yöntem ise vazalindir. Kıbrıs çıkarması sırasında bu tırtıllar yüzünden askerlerde meydana gelen kaşıntılara karşı vazalin kullanılmıştır” dedi.