Organize sanayi kendi iş gücünü kendisi üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Organize sanayi kendi iş gücünü kendisi üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2007 00:00

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, kalifiye iş gücünü kendisi üretiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası ve 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ’İş Garantili Mesleki Eğitim Projesi’ ile sanayi sektörüne faydalı, eğitim kalitesi yüksek iş gücü yetiştirmek hedefleniyor. Bu kapsamda açılan Okul-Sanayi Eğitim Programları’nda (OSEP), 77 öğrenci hem maaş alıyor, hem sigortaları yatıyor ve de eğitim görüyor.

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, öğrencileri pratik eğitim aldıkları Erkunt Eğitim Merkezi’nde ziyaret ederek İş Garantili Mesleki Eğitim Projesi’ni (OSEP) yerinde inceledi. Herşeyi devletten beklemenin yanlış olduğunu belirten Çağlayan, hayata geçirdikleri OSEP Projesi ile sanayinin kendi elemanını kendisinin üreteceğini söyledi. Türkiye’de şu an için altı milyon işsizin bulunduğunu ve bu rakama her bir dakikada iki işsizin eklendiğini ifade eden Çağlayan, bu kadar işsize rağmen sanayinin kalifiye işçi bulamadığının altını çizdi. OSEP’in Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen bir proje olduğunu kaydeden Çağlayan, bu projeyle hem gençleri eğittiklerini hem de meslek sahibi yaptıklarını belirtti. OSEP Projesi’nin sanayi için gerekli olan kalifiye eleman açığını kapatmasını hedeflediklerini aktaran Çağlayan, ileride Elmadağ, Hasanoğlan, Lalahan, Ostim ve Siteler’de de bu projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını anlattı.

KALİTE İÇİN İKİLİ SİSTEM

Projede mesleki eğitimin daha etkin olması ve istenilen verimin alınabilmesi için ikili eğitim sistemi uygulanıyor. Teorik eğitimin yanı sıra pratik-beceri eğitimleri verilen projede öğrenciler teorik eğitimi Sincan Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde alırken, pratik eğitimleri ise 1. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan Erkunt Eğitim Merkezi’nde alıyor. Öğrenciler üç yıl süren eğitim süresince haftanın iki günü Sincan Endüstri Meslek Lisesi’nde, iki gün ise Erkunt Eğitim Merkezi’nde ve işletmelerde pratik eğitim görüyor.

HAFTADA 5 SAAT İNGİLİZCE

OSEP kapsamında verilen etkin mesleki eğitimlerinin yanı sıra öğrencilerin sosyal yönden geliştirilmesi amacıyla Yaşam Bilgisi isimli dersler veriliyor. Yaşam Bilgisi derslerinde iş ahlakı, görgü kuralları, yaşam kalitesi, aile içi iletişim, trafik kuralları, toplam kalite, iş sağlığı ve güvenlik gibi konular işleniyor. Bunların yanı sıra ayrıca haftada beş saat ingilizce ve iki saat bilgisayar dersleri de OSEP kapsamında öğrencilere veriliyor.

SINAVSIZ GİRİŞ İMKANI

OSEP bünyesinde eğitim gören öğrenciler üçüncü yılın sonunda Kalfalık Diploması alırken, eğitim sonunda fark derslerinin verilmesi halinde Endüstri Meslik Lisesi Diploması alma imkanını da kazanıyor. Öğrenciler bu her iki diplomayı da aldıktan sonra Meslek Yüksekokulu’na sınavsız girme şansını elde ediyor.

Sektördeki açıkları gideren bölümler

OSEP’te şu an için otomotiv, elektroteknik ve metalteknik bölümlerinde eğitim ve öğretim devam ederken sanayiciden gelen talepler, sanayinin ihtiyacı olan ve diğer sektörleri ilgilendiren alanlarda da bölümler açılıyor. Sektörlerden gelen talepler doğrultusunda da Temel Kaynakçılık , Endüstriyel Boru Montaj Kaynakçılığı, Mobilya Dekorasyon, CNC Kullanım Operatörü, Alüminyum İşlemeciliği, Doğalgaz ve Sıhhi Tesisat gibi kısa vadeli eğitimler veriliyor.

Sigortalı maaşlı eğitim

Eğitim süresince öğrencilere ASO üyesi işletmeler tarafından asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş ödenirken, sigortaları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yatırılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!