Güncelleme Tarihi:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “para karşılığında böbreğini verdiğini” iddia eden ve basına buna ilişkin beyanda bulunan Ayhan Kurbanoğlu’nun şikayeti üzerine yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Cumhuriyet Savcısı Ali Kuşçuoğlu’nun yazdığı “kovuşturmaya yer olmadığına dair karara” göre, soruşturma, şikayetçi Kurbanoğlu’nun avukatı aracılığıyla verdiği şikayet dilekçesi üzerine başlatıldı.
“100 BİN LİRA VADETTİLER”
Suç duyurusunda, “Kurbanoğlu’nun, Bekir Bilecen’in, böbrek hastası oğlu Mehmet Bilecen’e böbreğini verecek kişiye 100 bin liranın yanı sıra 20 bin liralık araba ile iş imkanı sağlayacağını vadettiğini duyduğu” kaydedilerek, “Kurbanoğlu’nun, bunun üzerine hastaya özel bir hastanede böbreğini verdiğini” ifade edildi. Bilecen’lerin, ameliyat sonrasında Kurbanoğlu’na bir hafta baktıktan sonra evlerinden gönderdikleri ve ilgilenmedikleri bildirilen şikayette, sözkonusu kişilerin Kurbanoğlu’nun vücut dokunulmazlığını bozdukları savunuldu.
“3 BİN LİRA VERDİK, İŞ BULDUK”
Şikayet üzerine ifadeleri alınan şüpheliler Mehmet ve Bekir Bilecen, “müştekiye organ nakli karşılığında maddi menfaat sağlayacaklarına ilişkin vaatte bulunmadıklarını, böbreğini vermesi için baskı yapmadıklarını” belirterek, Kurbanoğlu’nun, böbreğini vermesi konusunda baskı altında olup olmadığına ilişkin üç kez heyete girdiğini, Ankara Valiliği Akraba Dışı Canlıdan Organ Nakli Başvuru Değerlendirme Etik Komisyonu’nun onayıyla naklin gerçekleştirildiğini kaydetti. Baba ve oğul Bilecen, savunmalarında nakilden sonra Kurbanoğlu’na çalışamayacağı ve geçimini sağlayamayacağı için 3 bin lira verdiklerini, iş bulduklarını, ancak müştekinin işi beğenmediğini savunarak, Kurbanoğlu’nun, maddi beklenti içinde kendilerini sürekli telefonla rahatsız ettiğini anlattı.
“RIZAYA DAYALI”
Kararda, naklin gerçekleştirildiği özel hastaneden getirtilen dosya üzerinde inceleme yapıldığı bildirilerek, dosyaya göre, taraflarca imzalanan böbrek nakline ilişkin formda, “tarafların hiçbirinin nakil karşılığında maddi ve manevi taleplerinin bulunmadığının belirtildiğine” dikkati çekildi. Şüphelilerin organ ticareti suçunu işlediklerine ilişkin delil elde edilemediği, işlemlerin yasal prosedür içerisinde gerçekleştiği, organ naklinin kanunda belirtilen “hukuken geçerli bir rızaya dayalı” hastane tarafından yerine getirildiği ifade edilen kararda, bu nedenle şüpheliler hakkında “kovuşturma yapılmasına yer olmadığı” kararı verildiği bildirildi.
BAKANLIK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Başsavcılığa suç duyurusunda bulunan Ayhan Kurbanoğlu da takipsizlik kararında, “organ ticareti yapmak veya aracılık etmek” suçlarından “müşteki-şüpheli” gösterildi. Kararda, Kurbanoğlu’nun 18 Ocak 2013’te basında çıkan konuyla ilgili beyanları üzerine Sağlık Bakanlığının da taraflar hakkında suç duyurusunda bulunduğu, bakanlığın şikayetinin bu soruşturmayla birleştirildiğine de yer verildi.