Umut ERDEM
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00
Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre nesli ’kritik’ düzeyde olan ve sadece Gölbaşı’nde yetişen sevgi çiçeği için, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nden büyük jest geldi. Genel Müdürlük, çiçeğin varlığını sürdürmesine katkı için 100 bin metrekareli arazisinden vazgeçiyor.
DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOB), dünyada sadece Gölbaşı’nda yetişen ve bu ilçenin Hacılar Köyü’nde Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün operaya tahsis ettiği arazide en iyi yaşam alanı bulan "yanar döner-sevgi çiçeği" için büyük bir jest hazırlığı yapıyor. Sanat kurumu, çiçeklerin özgürce yaşayabilmesi için 100 bin 400 metrekarelik arazisinden vazgeçecek.
Genel Müdürlüğün yıllar önce arazisini çitle çevirmesinden dolayı daha rahat büyüyüp serpilme fırsatı bulan mor-kırmızı renkli çiçek, DOB’un mülkiyetindeki arazide Mayıs ayında açıyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre nesli "kritik düzeyde" tehlike altında bulunan çiçek üzerinde 20 yıldır araştırmalarda bulunan Gazi Üniversitesi Botanik Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Mecit Vural, nadide bitkinin daha iyi bir yaşam güvencesine kavuşması için harekete geçti.
BÜROKRATİK GÖRÜŞMELER Vural, DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen ile görüşerek Çevre ve Orman Bakanlığı ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü arasında yapılacak bir protokolle çiçeğin korunmasını talep etti. Konuya büyük ilgi gösteren Gökmen, bugün Bakanlığın birim amirleri toplantısında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüşeceğini belirterek, çiçeğin korunması için elinden geleni yapacağını açıkladı. Çevre ve Orman Bakanlığı ile de temaslar kuracağını aktaran Gökmen, Hürriyet’e şunları söyledi:
SANAT DA BİR ÇİÇEKTİR "Araziyi 1994’te benim genel müdürlüğüm dönemimde, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden alarak Devlet Opera ve Balesi’ne ben kazandırmıştım. Benden sonra gelen diğer genel müdür arkadaşlarım da 2003’te çevresini çitlerle kaplamış. Bu da çiçeklerin bizim arazimizde müthiş bir şekilde yayılmasını sağlamış. Ama bu çiçeğin bizim arazimizde yetiştiğinden haberimiz olmadı. Çiçeği inceleyen bilim adamları konuyla ilgili olarak beni ziyaret ettiler ve arazide yapılaşmama ricasında bulundular. Sanat da bir çiçektir. Biz de çiçeğe sevgiyle yaklaşırız. Arsaya dokunmayacağız. Açtığı Mayıs ayında orada bir konser organizasyonu yapmayı da düşünüyorum.
SEVİNSEK Mİ ÜZÜLSEK Mİ! Ancak sevinsek mi üzülsek mi bilemiyorum. Bir yandan açık hava sahnesi veya depo olarak kullanmayı düşündüğüm arsaya dokunamıyorum. Milli Emlak’tan başka bir arazi vermeleri konusunda görüşme yapacağım."
Vural ise 20 yıldır "yanar döner" ve koruma altındaki bitki türleriyle ilgilendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Dünyada yalnızca Gölbaşı’nda 1 kilometrelik alan içerisinde yetişiyor. Devlet Opera ve Balesi’nin mülkiyetindeki arazide de çitle çevrilmesinden dolayı en iyi yaşam alanını buldu. Opera ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında yapılacak bir protokolle çiçek daha iyi yaşama güvencesine sahip olabilir ve korunabilir."