Oğuz DEMİR
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2012 00:00
Kuş fotoğrafçısı Oğuz Altun’un Bolu’da fotoğrafını çektiği “Eagle 8” isimli Şah Kartal’a Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB) tarafından Altun ismi verildi.
FOTOĞRAFÇI Oğuz Altun tarafından 2 Aralık 2011’de Bolu Gerede Dörtdivan mevkisinde fotoğrafı çekilen Şah Kartal cinsi kuşa, Bulgaristan Kuşları Koruma Derneği (BSPB), Altun ismini verdi. Haziran 2011’de Bulgaristan’ın Elkhovo şehrinde BSPB tarafından Eagle “8 ismiyle” halkalanan yavru kartalın Altun tarafından fotoğraflanması, Şah kartalların göç edip Türkiye’de kışladığına dair önemli bir belge niteliğinde. Küresel tehdit altındaki türün çok değerli olması sebebiyle BSPB, “Eagle 8” isimli kuşun ismini literatüre Altun ismiyle yazdı. Altun, Şah Kartal cinsi kuşa soyadının verilme hikayesini Ankara Hürriyet’e anlattı.
Ayağındaki halka dikkatimi çekti
Bolu Dörtdivan ilçesi’ne kuş fotoğrafı çekmeye gittiklerini anlatan Altun şöyle konuştu:
“Tarlanın ortasında yalnız bir genç Şah Kartal gördüm. Sessiz biçimde kuşa yaklaşarak birkaç kare fotoğraf çektim. Fotoğrafı çektikten sonra kuşun her iki ayağında da halka olduğunu farkettim. Bir tanesi çok belirgin yeşil renkte üzerinde K3 yazan bir bant, diğeri ise kuşun bacak tüyleri arasına gizlenmiş gümüş renkte bant idi. Bu bantların nerede takılmış olabileceğine ilişkin kuş gözlemci ve kuş fotoğrafçılarının sitesi olan trakus.org’un forum sayfasına konuyu bir başlık altında aktardım. Konu internette oldukça dikkat çekti, çok sayıda gözlemci ve ornitolog konuyla ilgilendi.
Bulgaristan’da halkalanmış
19 Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nden Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, uluslararası kayıtlardan kuşun Bulgaristan’da halkalandığı bilgisine erişti. Şah Kartal, 2011’de Bulgaristan’da, 52 günlükken halkalanmış. Kuşun ayaklarında metal ve renkli halkaların yanı sıra bir de radyo vericisi takılmış.
Göç ediyorlarmış
Daha sonra kuşla ilgili bilgileri ve fotoğrafı Bulgaristan’daki ilgili merkeze ilettim. Bu kaydın Türkiye açısından da bir önemi var çünkü, Şahların Bolu Gerede Dörtdivan üçgeninde üreyip çoğaldığı ve göç etmediği düşünülüyordu, Artık Şah kartallarınnın da oldukça genç çağlarında göç ettiklerini biliyoruz.
Nesli tehlikede
Şah Kartal da pek çok yırtıcı ve göçmen kuş gibi kaçak avcılık, zehir kullanımı, yüksek gerilim hatları gibi insan faaliyetleri sonucu yaşamını yitiriyor ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Küresel ölçekte tehdit altındaki bu kuşların her biri altın gibi değerli ve benim soyadımın “Eagle 8”e verilmesi de ayrıca gurur verici.”