Güncelleme Tarihi:
Klasik, oda, orkestra, halk müziği türleri ve çeşitli piyano eserleri gibi 500'ü aşkın notanın Braille alfabesine çevrildiği müzik kütüphanesi, 2018 yılının eylül ayından bu yana görme engellilere ücretsiz hizmet veriyor. EGED Proje Koordinatörü ve Müzik Öğretmeni Ali Caner Alpaslan, henüz 8 aylıkken geçirdiği trafik kazası sonucu görme yetisini kaybettiğini söyledi. Müzik eğitimi aldığı zamanlarda en büyük engelinin, Braille alfabesine dönüştürülemeyen notalar olduğuna dikkat çeken Alpaslan, sözlerine şöyle devam etti:
KENDİME SÖZ VERDİM
"’Üniversiteden mezun olduktan sonra bunun çözümünü sağlamaya çalışacağım’ dedim. O dönemde kendime söz vermiştim. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her ay aşağı yukarı 30’a yakın eseri sisteme yüklemeye çalışıyoruz. Notaları düzeltmek için mutlaka gören bir müzisyene ihtiyacımız var ve her gönüllü bizim için altın değerinde."
Alanında uzman kişilerle notaları Braille alfabesine çevirdiklerine işaret eden Alpaslan, çalışmaların kontrollerini akademik olarak müzik öğreticiliği yapan gönüllülerin gerçekleştirdiğini aktardı. Alpaslan, “Projenin, görme engellilerin müzik okullarına kabul edilişindeki ön yargıların ortadan kaldırılmasında etkili olacağına inanıyorum. Braille alfabesine çevirdiğimiz notalara, engelsiznota.org adresinden ulaşabilirler."