Onlar yaşlıların eli ayağı

Güncelleme Tarihi:

Onlar yaşlıların eli ayağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 00:00

Büyükşehir Belediyesi Yaşlılar Hizmet Merkezi, 60 yaş üstü yaşlılara ücretsiz, ev içi tamirat, temizlik, sağlık hizmeti ve psiko-sosyal destek veriyor.

Yaşlılar Hizmet Merkezi, 5 Eylül 1994’te yaşlıyı ev ortamında desteklemek ve toplumdan soyutlanmadan yaşamına devam etmesini sağlamak üzere kuruldu.

Yaşlıların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini sağlamayı amaçlayan merkez, yaşlılara evlerinde destek olmayı da sürdürüyor.

Merkez, açıldığı 1994 tarihinden günümüze, 159 bin 386 temizlik, 66 bin 535 sağlık hizmeti, 24 bin 315 ev içi tamirat hizmetinin yanı sıra 14 bin 561 kez de psiko-sosyal destekte bulundu.

Yaşlılara, rehberlik, refakat ve danışmanlık, sosyal ve kültürel etkinliklere katılma, lokal hizmeti de sağlanan merkezde, dileyen yaşlılar, bilgisayar, satranç, şiir, diksiyon kurslarından da yararlanabiliyor.

Müzikle ilgilenen yaşlılar için Türk Sanat Müziği kursu ve korosu, nostaljik müzik kursu ve korosu, pop müzik kursu ve korosuna katılma olanağı tanınan merkezde, çeşitli gezi, eğlence ve piknikler ile yaz kampları düzenleniyor.

‘’Bakıma muhtaç ve kimsesiz’’ olduğu belirlenen yaşlıların evinde yemekleri yapılarak bulaşıkları, çamaşırları yıkanıyor, ütüleri yapılıyor. Gereksinim duyan yaşlının vücut temizliği de gerçekleştiriliyor.

Psikologlar tarafından 60 yaş üstü yaşlılar belirli aralıklarla evlerinde ziyaret edilerek, yalnızlık, aile sorunları, uyku sorunları, iletişim çatışmaları konusunda bilgilendiriliyor ve yaşlıyla sohbet ediliyor.

Ruhsal sorunu bulunan yaşlılar, uzmanlar tarafından psikiyatrik tetkik-tedavi amacıyla yönlendiriliyor.
Bu arada merkez, bedeli yaşlı tarafından karşılanmak üzere 60 yaş üstündekilerin elektrik, su, doğal gaz ve benzeri faturalarını takip ederek ödenmesinde yardımcı oluyor. Günlük alış-verişin yapılmasında yaşlılara katkı sağlayan merkez, gerektiğinde, ekonomik destek hizmetleri çerçevesinde de gıda, yakacak, giyecek ve ilaç yardımında bulunuyor. Hizmetten yararlanmak isteyenler ‘’sosyo-ekonomik düzey gözetilmeksizin’’ merkezin ‘’419 03 03’’ numaralı telefonuna yada şahsen merkeze gelerek başvurabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!