Haluk KARAASLAN-Harun ÖZALP/DHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2020 00:52
Kızılcahamam’ın 1610 rakımlı Salın Yaylası’nda, iki oğluyla beraber zor şartlarda odun ham maddesi üretimi yapan 49 yaşındaki Fatih Bilgin, “İş çok zor ve getirisi çok az. Artık orman üretim işleri orman köylüleri için son aşamaya geldi” diyor.
Kızılcahamam Orman İşletmesi’nden belli bölgeler için üretim izni aldıklarını ve bu yıl yaklaşık 6 bin metreküp odun ham maddesi üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Bilgin, üretim sürecini şöyle anlattı:
“Kızılcahamam Orman İşletmesi, ormanda damgasını yapar, kesilecek ağaçları işaretler ve köylere ilana sunar. Biz de bu ilanlara göre gücümüzün yeteceği kadar sahayı, orman köylü hakkımızı kullanarak alıyoruz. Kendi çocuklarımız ve yardımcı arkadaşlarla üretim yapmaya çalışıyoruz. Biz, belirlenen ağaçların kesme işlemini gerçekleştiriyoruz. Kestikten sonra ağaçların budama işlemlerini yapıyoruz. Daha sonra ağaçları traktörlerle taşıyarak kamyonlara yükleyebileceğimiz yere getiririz. Bu noktaya gelince ağacın boylama değerlendirmesini yaparak, metreküpünü çıkartırız. Daha sonra ağacı kabuktan soyarak, taşıma işlemine geçeriz. Metreküpleri belirlenen tomrukları kamyonlara yükleyerek orman işletmesinin depolarına teslim ederiz. İş çok zor ve getirisi çok az. Artık orman üretim işleri orman köylüleri için son aşamaya geldi. Köylerimiz bitti ve maalesef emeğin karşılığını alamıyoruz ve ilgi dışında kalıyoruz.”
2021’DE HEDEF 7 MİLYAR LİRA GELİR SAĞLAMAKOrman Genel Müdürlüğü, pandemi döneminde orman bakım çalışmalarını aralıksız sürdürürken, 2018 yılındaki 22 milyon 748 bin metreküp odun ham maddesi üretimi 2020 yılında 29 milyon 530 bin metreküp üretimle yüzde 29 arttı. Bu çalışmalardan 6 milyar 40 milyon lira gelir elde edildiği belirtilirken, 2021 yılında da 31 milyon 900 bin metreküp üretim gerçekleştirerek, 7 milyar lira gelir hedeflendiği ifade edildi.