Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2006 00:00
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) yurtlarında kalan çocuklar, bayramı aile ortamında geçirmek istiyor. Yurt çocukları, bayram şekerinin lezzetini paylaşmak için koruyucu meleklerini bekliyor. Gönüllü koruyucu ailelik uygulamasıyla yurtta barınan çocuklar, bayramı sıcak aile ortamında geçirebiliyor.
SHÇEK yetkilerinden alınan bilgiye göre, koruyucu aile uygulamasıyla kimsesiz ve korunmaya muhtaç çocukların toplumla bütünleşmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakılamayan çocuklar, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştiriliyor.
Tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen koruyucu ailelik uygulaması, sağladığı aile ortamıyla çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor.
KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR
Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü öz anne, baba ya da vasi dışındaki, Türk vatandaşı, Türkiye’de sürekli ikamet eden okur-yazar kişiler, koruyucu aile olabiliyor. Koruyucu aile olmak isteyenler, SHÇEK il müdürlüklerine başvuruyor. Eşlerin birlikte başvuru yapmaları gerekiyor. Koruyucu aile olmak isteyen kişi bekar ise yerleştirilecek çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması dikkate alınıyor.
Başvuru sırasında, sosyal çalışmacılar tarafından koruyucu aile hizmetinin esasları, işleyişi ve aileye yerleştirilecek çocukların özellikleri hakkında bilgi veriliyor. Bu bilgiler ışığında koruyucu aile olmaya kesin karar verilirse, sosyal çalışmacı ailenin ve çevresinin yetiştirilecek çocuğa tam anlamıyla uygun olup olmadığının belirlenmesi için bir dizi görüşmeler yapıyor.
AYNI ANDA EN FAZLA ÜÇ ÇOCUK
Koruyucu aile başvurusu kabul edilenler hakkında çevre ve ekonomik koşulları, yaşları, kişilik özellikleri, evlilik ve sosyal ilişkiler, çocuk yetiştirme konusunda tutum ve davranışları, diğer aile üyelerinin bu konudaki düşünceleri ve çocuk ile koruyucu aile ilişkileri açısından önem taşıyan benzeri hususlar göz önünde bulundurularak sosyal inceleme raporu hazırlanıyor.
Koruyucu aile, aynı anda en fazla üç çocuk yerleştirilebiliyor. Ancak, buna karar verilirken özellikle çocuklarla bire bir ilişki kurulabilmesi irdeleniyor. İl Müdürlükleri ile koruyucu aile arasında yapılan ve kurum ile koruyucu ailenin yükümlülüklerini içeren sözleşmenin valilikçe onaylanmasının ardından çocuk aileye teslim ediliyor.