Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu, 15 Haziran’da aldığı kararla Ankara’nın Çankaya, Mamak, Etimesgut ve Gölbaşı ilçelerindeki 8 mahalleyi ‘kentsel dönüşüm alanı’ olarak belirledi. Çayyolu, Yakubabdal, Mühye, Karataş, İmrahor, Hallaçlı, Çayırlı, Velihimmetli ve Fevzi mahallelerinde kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan eden kararın ardından, dönüşümden etkilenecek olan Çayyolu sakinleri duruma tepki gösterdi.
Çayyolu Bölgesi Ağaçlandırma Derneği’nde (ÇABA) Engin Uç, Çayyolu’nda dönüşüm kararı verilen bölgenin yeşil alan olduğunu ve bölgeye 10 bin ağaç dikildiğini söyleyerek, “Alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Çayyolu’nun boğazı sıkılmış, infaz ve defin işlemi Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir” diye tepki gösterdi.
Çok sayıda derneğe bağlı üyeler, ÇABA’da buluşup, bir basın toplantısı yaptı. Toplantıya, dönüşüm kararı alınan bölgede yer alan Koru, Konutkent, Çayyolu mahallesi muhtarlarının yanı sıra site yöneticileri, dernek ve vakıf temsilcileri de katıldı. Çayyolu halkının dönüşüm kararına tepki koyması gerektiğinin altını çizen Engin Uç, “Buranın yüksek katlı rezidanslarla doldurulması hava sirkülasyonunu ve bölgenin diğer yeşil alanlarını olumsuz etkileyecektir. Bu uygulama ile bölge dokusunun tahribini çok yakında göreceğiz” dedi.
EMEĞE YAZIK DEĞİL Mİ
Dönüşüm kararı verilen alanda, ÇABA Derneği’nin girişimleriyle ve çevre sakinlerinin katılımıyla yaklaşık 10 bin ağaç dikildiğine dikkat çeken Uç, şöyle konuştu:
“ÇABA Derneği’ni bölgeyi ağaçlandırmak için kurduk. Kentsel dönüşüm ilan edilen alanda on binlerce ağaç dikildi, yıllardır bakımını da yapıyoruz. O gençlerin, o insanların emeğine, dikilen fidanlara yazık değil mi? ‘Burayı ağaçlandırmanız için veriyoruz’ diyerek alanı dönüşüm ve gelişime açıyorlarsa, verilen kararın doğruluğu gözden geçirmek gerekir.”
2020’YE KADAR KİRALANDI
ÇABA Derneği’nden Reşat Özkan, kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgeyi ağaçlandırma sahası olarak Milli Emlak’tan 2020 yılına kadar kiraladıklarını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:
“Orman Bakanlığı’nda her yıl görevliler gelir, ağaçlandırma bölgesini incelerler. Bizi de yaptığımız işten dolayı takdir ederler. Hatta bize fidan vereceklerini de söylediler. Burası ağaçlandırma bölgesidir. İş Bankalılar ve Yarenler siteleri olarak burayı Milli Emlak’ta ağaçlandırma bölgesi olarak kiraladık, her yıl kira ödeniyor. Bu ağaçları da girişimlerimizle hiçbir masraf etmeden hibe olarak aldık.”