Hüseyin ÖZBALI/DHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 00:00
45 yıldır kalaycılık mesleği ile geçinen üç iş ortağı bakırcılık sanatının yok olmasıyla kendi mesleklerinin de bittiğini söyledi.
OSMANLI’dan günümüze gelen ve ustaları tarafından motiflerle süslenmiş bakırdan yapılma mutfak eşyaları, teknolojinin ilerlemesi sonucu zaman içerisinde yerini madeni ve çelik eşyalara bırakırken, bakırcılık mesleği de yok olmaya başladı. Bu nedenle meslekten ekmek yiyen vatandaşlar da tek tek ortadan kayboldu.
45 YILLIK MESLEK
Ankara Kalesi eteklerindeki Samanpazarı semtinde 45 yıldır kalaycılık mesleği ile geçinen üç iş ortağı Erol Özcan (60), Ömer Erdoğan (37) ve Ekdal Demirel (36) bakırcılık sanatının yok olmaya yüz tutmasıyla kalaycılık mesleğinin de yerini metal kaplama olan polisaja bıraktığını belirttiler. Samanpazarı semtinde kalaycılık mesleğini 45 yıldır aralıksız sürdürdüğünü ifede eden Erol Özcan, "Babadan kalma mesleğim olan kalaycılık, bakır sanatıyla gelişen bir meslek. Eskiden bakır ustaları tarafından dövülerek yapılan motifli kazanlar, siniler ve tabaklar mutfaklarımızı süslerdi. Bu bakır kazanlarda yapılan yemekler lezzetli ve sağlıklı olurdu" dedi.
ÇELİK GELDİ İŞ BİTTİ
Erol Özcan "Bakır ustalarının yaptığı kazanlar ve mutfak eşyalarını bizler de kalaylar, ekmek parası kazanırdık. Zaman içerisinde çelik ve metal kapların mutfaklarda yer alması, kalaycılık mesleğini de yok etti. Bu zor durumdan madeni kapların tamiri ve polisaj işlerini yaparak çıktıklarını belirten " diye konuştu.
Şimdi polisaj zamanı
Özcan, "Madeni kaplar bir süre sonra bozulur ve madeni kirler oluşur. Biz de yeni mesleğimiz icabı bu madeni ve çelik kapların tamirinin yanı sıra madeni kirleri temizleyip parlatarak yeniden kullanımını sağlıyoruz" diye konuştu. Evlerde kullanılan kazanlar, tavalar demlik ve çaydanlığı tamir ve polisaj tekniği ile parlatarak yeniden ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Özcan, "Bu işi 5-6 YTL gibi ücretler karşılığında pırıl pırıl yapıyoruz ve dayanıklı hale getiriyoruz" diye konuştu.