Onarım bekleyen konakta yangın şoku

Güncelleme Tarihi:

Onarım bekleyen konakta yangın şoku
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2017 15:13

Hacı Bayram Mahallesi’nde yıkımların ardından ortada kalan ve onarılmayı bekleyen tarihi evlerden biri çıkan yangın sonucu tamamen kül oldu. Kalan evler için koruma çağrısı yapan mahalle sakinleri, “Onarım bekleyen konağın kül olmasının şokunu yaşadık” dedi.

Haberin Devamı

Hacı Bayram Camii’nin alt kısmında bulunan tarihi Ankara konakları, Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi kapsamında yaptığı yıkım çalışmasının ardından korumasız halde bırakıldı. Hürriyet Ankara’nın geçtiğimiz kasım ayında ‘Yıkmayın onarın’ manşetiyle gündeme getirdiği konaklardan biri 17 Haziran’da çıkan yangınla tamamen kül oldu. Mahalle sakinleri bir kez daha ‘Tarihe sahip çıkın’ çağrısında bulundu. Konaklar için “Ankara’nın toplumsal belleği niteliğinde” tanımlaması yapan mahalle sakinlerinden Mehmet Arabacı, “Onarım bekleyen konağın kül olmasının şokunu yaşadık” dedi. Aynı zamanda muhtar azası olan Arabacı, evlerin korumasız durumda kaldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Onarım bekleyen konakta yangın şoku

Haberin Devamı

Yangında kül olan tarihi konak daha önce bu haldeydi.

TOPLUMSAL BELLEK NİTELİĞİNDE

“Son yanan ev 1927’de inşa edilmiş tipik bir Ankara eviydi. Bölgedeki diğer yapılar yıkılınca bu tarihi evler açıkta ve korumasız kaldı. Bunların tescilli olduğu söyleniyor. Tek isteğimiz bu evlerin aslına uygun restore edilerek korunması. Yıkılıp yeniden yapılması hiçbir anlam ifade etmiyor. Konaklar Ankara’nın toplumsal belleği niteliğinde. Tarihi ve anıları yaşatıyorlar. Yıkımlar yapıldıktan sonra bunlar istenilse hemen koruma altına alınabilirdi. Mahallenin olumsuz olaylarla anılması bu evlerin de önemini arka plana atıyor.

Onarım bekleyen konakta yangın şoku

KÜL OLMASINDAN KORKUYORUZ

İçlerine kimse girmesin diye sadece etrafına toprak yığıldı böylece kaldı. Alkol alanların etrafını mesken tuttuğu yapılar haline geldi. Böyle koruma olmaz. Bu evler yurtdışında başka bir ülkede olsaydı onarılarak müze şeklinde yaşatılırdı. Biz ise böyle yaparak tarihi çöpe atmış oluyoruz. Geçen hafta tarihi bina tamamen yandı itfaiye su sıkarken yıkımı için de dozer kullanıldı. Sağında tarihi Hamidiye Cami var. Mayıs ayında orası da yangın tehlikesi yaşadı. Böyle giderse hepsinin bir gecede kül olmasından korkuyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı’nın bu yapıları korumaya almasını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Onarım bekleyen konakta yangın şoku

‘YIK, YENİDEN YAP OLMAMALI’

Hürriyet Ankara, Hacı Bayram Mahallesi’nde onarılmayı bekleyen tarihi konakları 15 Kasım 2016 tarihli ‘Yıkmayın onarın’ manşetiyle gündeme getirmişti. Mahalle sakinleri, restorasyon için “Yık, yeniden yap olmamalı” ifadesini kullanmıştı.

 

Onarım bekleyen konakta yangın şoku

Hacı Bayram Mahallesi sakinleri, 90 yıllık tarihi evde çıkış nedeni belli olmayan yangını merakla izledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!