Jale MÜMİNOĞLU (AA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 00:00
Lise mezunlarına yönelik 15 kişilik kontenjanla Olgunlaşma Enstitüsü’nde açılan 2 yıllık bölüm, hayal gücüne yönlendirilen dersleriyle ilgi çekiyor.
MİLLİ Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün yeni açılan "Grafik Animasyon ve Çizgi
Film Bölümü", Azerbaycanlı ressam ve çizgi film yönetmeni Vahit Talib’in danışmanlığında öğretime başladı. Lise mezunlarına yönelik 15 kişilik kontenjanla açılan 2 yıllık bölüm hayal gücüne yönlendiren dersleriyle ilgi çekiyor. Bölümün ilk yıl hedefleri arasında, Türk büyüklerinden birinin çizgi film animasyonunu hazırlamak yer alıyor.
İLK YIL DESEN DERSİGrafik Animasyon Bölüm Şefi Tanzer Özder, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye genelinde Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Kütahya ve Siirt’te bu bölümü açtığını söyledi. İlk yıl derslerde desen, illüstrasyon gibi çizimsel ögelere ağırlık verdiklerini ifade eden Özder, ikinci yıl ise haftada 3 gün staj yapıldığını, 2 gün de okulda eğitime devam edildiğini bildirdi.
SEKTÖRDE TALEP VAR
Olgunlaşma Enstitüsü’nün, geleneksel Türk sanatıyla, çağdaş Türk sanatının sentezini oluşturduğunu bildiren Özder, "Özellikle grafiker ve animasyon anlamında sektörde talep var. Bölümümüz yetiştirdiği animatör ve grafikerlerle bu talebi karşılayacak. Gençlerin mezun olunca iş sıkıntısı çekmeyeceklerini düşünüyoruz" dedi.
Azeri yönetmen iş başındaAZERBAYCANLI ressam ve çizgi film yönetmeni Vahit Talib de, 1972 yılında Azerbaycan Devlet Ressamlık Okulu’ndan mezun olduğunu, 1976’da da Moskova Üniversitesi Çizgi Film Ressamlığı Bölümü’nü bitirdiğini, 1983-93 yılları arasında Azerbaycan Sinema Kurumu’nda 15 çizgi film ve 5 belgesel filmde ressam ve yönetmen olarak görev aldığını ve bu çalışmalarla uluslararası yarışmalarda bir çok ödül kazandığını anlattı. Bölümde fotoğraf, kamera, üç boyutlu animasyon eğitimi de verildiğini belirten Talib, her türlü teknik donanıma sahip olduklarını söyledi. Talib, mezun olan öğrencilerin, WEB sayfası hazırlama, çizgi film çalışmaları, grafikerlik alanında elde ettikleri deneyimleri, aralarında TV, kamu ya da özel kurumların yer aldığı çeşitli sektörde kullanabileceklerini kaydetti.