Olağandışı durumda doktora başvurun

Güncelleme Tarihi:

Olağandışı durumda doktora başvurun
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 14:44

Hamilelik sürecinde, karında sertleşme, kasık ağrısı, kilo kaybına varan kusma ve tansiyon yüksekliği gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirten Op. Dr. Esra Can Beyazlı şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Hamilelikten şüphe ettiğinizde test yaptırmak için ya da evde yaptığınız idrar testi pozitif çıktığında kan testi için doktora başvurmalısınız. Çünkü kanınızda gebelik değerinin düzgün yükselip yükselmediğine bakılarak ya da ultrasonda gebelik kesesi değerlendirilerek dış gebelik olmadığının anlaşılması önemlidir. Kanama durumunda gebeliğin her haftasında doktora başvurulmalıdır. Erken haftalarda kanama, kesenin yerleşme kanaması gibi normal nedenlerden olabileceği gibi düşük işareti de olabilir. Adet ağrısı tarzında ya da daha şiddetli kasık ağrıları, bel ağrıları, karında sertleşme ve baskı hissi rahim kasılmasına bağlı doğum belirtisi olabilir Özellikle gebeliğin 36. haftasından önceki kasılmalarda erken başvurmak önemlidir. 

YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT

Haberin Devamı

Gebeler evde tansiyon takibi yapmalıdır. Özellikle 130-80 mm-Hg üzerindeki tansiyon değeri gören gebeler takip edilmelidir. Gebelerde kanın yoğunluğu artmakta ve vücutta pıhtı oluşumuna eğilim olmaktadır. Özellikle alt bacak damarlarındaki pıhtılar akciğere ulaşırsa ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle vücudunuzun herhangi bir yerinde özellikle de alt bacaklarda genellikle tek taraflı şişlik, ağrı ve kızarıklık olursa doktorunuza bilgi vermelisiniz. Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusma doğaldır. Fakat ileri derecede olduğunda anne ve bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle hastanede sıvı ve besin takviyesi yapılması yararlı olur. Ateş yüksekliği bebeği olumsuz etkileyebilir, erken doğuma, su kesesinin açılmasına, bebekte yenidoğan dönemi enfeksiyonlarına, hatta ani bebek kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle ateşin kaynağının bulunması ve gebeliğe uygun olacak şekilde antibiyotik başlanması gereklidir. Memelerde şişme ve hassasiyet, sık idrara çıkma, uyku hali, duygusal dengesizlik, kabızlık, karın şişliği ve gaz, kanama olmaksızın hafif kasık ağrıları, tansiyon düşmesine bağlı göz kararması, iştah değişiklikleri, ciltte renk değişiklikleri, diş eti kanamaları gibi durumlar ise gebelik sürecinde olağandır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!