Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 00:00
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in "Torba Yasa"yı TBMM’ye geri iade etmesini değerlendiren Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, "Hükümet ve Bakanlık suçüstü yakalanmıştır" dedi.
BAŞHEKİMLERLE Tabip Odası arasında salon krizine neden olan "Ankara Eğitim Hastaneleri Buluşması" Dışkapı Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Bazı hastanelerin başhekimleri, toplantıda Sağlık Bakanı’na yönelik eleştiriler yapılacağı gerekçesiyle Tabip Odası’na salon tahsis etmek istememişti.
Toplantının açılışında konuşan Tabip Odası Başkanı Önder Okay, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in "Torba Yasa"yı TBMM’ye iadesini değerlendirdi.
Sezer’in, hükümetin "tepkilere rağmen adeta inat düzeyini aşan bir hırsla TBMM’den geçirdiği yasanın" pekçok önemli maddesini veto ettiğini söyleyen Okay, yasanın veto gerekçelerine bakıldığında, "Mesleki Mali Zorunluluk Sigortası uygulaması ile şef ve şef muavinliği atamalarıyla ilgili maddelerde hükümetin ve bakanlığın suçüstü yakalandığını" savundu.
BAKANLIĞA ELEŞTİRİ
Sezer’in iade gerekçeleri arasında yer alan "Bir doktorun toplumsal gerçekleri ve koşulları bilmeden sağlık alanında hizmet vermesi nitelikli hizmet üretilmesi yönünden sakıncalıdır" ifadesiyle, Türk Tabipleri Birliğinin kuruluşundan bu yana savunduğu bir anlayışın yasa iptal gerekçesi olarak ortaya konulduğunu ve bu tespiti değerli bulduklarını ifade eden Okay, aynı tespitin Sağlık Bakanı için de yapılabileceğini iddia etti.
Okay, "Sayın Sağlık Bakanımızı da bu ülkedeki toplumsal gerçekleri ve koşulları bilmeden sağlık alanında siyasi erki elde tutmanın gücüyle geri dönüşsüz tahribatlara yol açacak düzenlemeler yapmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz" dedi.
Hükümetin, yasanın gerekçeleri olarak öne sürdüğü gerekçeleri "dramatik" olarak niteleyen Okay, şöyle konuştu:
HEKİMLERE YÜKLEYEMEZSİNİZ
"Gerekçelerde ifade edilen bozukluklar, yanlışlıklar, hükümetin kendisinin düzeltmekle yükümlü olduğu, bu ülkeye karşı yükümlülük olarak üzerine aldığı sorumluluklardır. Bunlardan kaçarak, bunu hekimlerin sırtına yükleyerek, hekimleri potansiyel suçlu olarak göstererek sağlık alanındaki bütün yanlışlıkların, aksaklıkların aslında hekimlerden kaynaklandığı iddiaları bir yasa metnine dönüştürülmüştür."
Anestezi teknisyenleri ile ilgili düzenlemede, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Sağlık Bakanı’nın sağlıklı yaşam hakkını zedeleyecek düzenlemeler yaptığı için eleştirildiğini öne süren Okay, "Sağlıklı Dönüşüm Programı"nın sağlık alanından kar etme amacını taşıdığını ve programın sağlıklı yaşam hakkını zedelediğini savundu.
Okay, "Hükümetin torba yasada olduğu gibi bilimselliğe, meslek etiğine, emeğe ve sağlıklı yaşam hakkına saldırısı devam ettiği müddetçe biz de mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz" diye konuştu.
Reflüde ameliyatsız tedavi: Stretta yöntemi
TÜRKİYE’de yeni uygulanmaya başlanan Reflü Hastalığının tedavisinde cerrahi yöntemlere çözüm olacak Stretta Yöntemi Ankara’da Akay Hastanesinde uygulanmaya başlandı. Stretta Yöntemi ile Reflü Hastalığı cerrahi bir girişime gerek olmadan radyofrekans yardımı ile 30 dakikada tedavi ediliyor. Reflünün her beş kişiden birinde görüldüğünü anlatan Doç.Dr. Burçak Kayhan, reflü tedavi edilmediği takdirde gırtlak kanserine neden olabileceğini söyledi. Kayhan reflünün belirtilerini göğüs kafesi arkasında yanma, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, ağız içine acı su gelmesi olarak anlattı.
ÖKSÜRÜK HASTALIĞIN HABERCİSİ"Endoskopi yöntemiyle mide kaslarına verilen rayomenyatik dalgalar sayesinde 30 dakikada reflü hastalığından kurtulunabileceğini anlatan Kayhan şöyle konuştu: "Özellikle obezite hastalarının korkulu rüyası reflü, midedeki kaslara uygulanan radyofrekans kürleriyle yok ediliyor. Mide asidi, patolojik sebeplerle genişleyen mide kapağından
yemek bürosuna geçerek, buradaki aside dayanıksız hücrelerde değişiklik yaratıyor. Hücre değişiminin kontrolden çıkması ise, yutma güçlüğü, kanama, öksürük ve boğulma hissiyle belirtilerini gösteren reflü hastalığının habercisi."
OPERASYON DİKİŞ GEREKTİRMİYOR
Doç. Dr. Burçak Kayhan uygulamayı şöyle anlattı: "Bu yöntemde genel anestezi yapılmıyor. Endoskopi yardımıyla ağızdan midenin geniş bölümüne, katater ile giriliyor. Aletin ucunda dışarıdan şişirel bir balon ve 4 iğne bulunuyor. Midede şişirilen balonun etrafındaki iğnelerle, mide kaslarına radyofrekans dalgaları veriliyor. Midedeki gevşek kısım böylece kapanıyor. Bu işlem sırasında ve tedaviden sonra hasta herhangi bir ağrı hissetmiyor. Hasta aynı gün taburcu ediliyor. Dikiş gerektirmeyen operasyon sonrası, balon indirilerek hastanın midesinden çıkarılıyor.