Güncelleme Tarihi:
RAMAZAN ayında beslenme alışkanlıklarının değiştiğini vurgulayan uzmanlar oruç tutanların öğün sayılarını düşürmemeleri uyarısında bulunuyorlar.
Diyetisyen Ebru Aydın, Ramazan ayında oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu. "Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği bir süreçtir" diyen Aydın, şunları söyledi:
"Bu değişikleri en aza indirmek ve değişikliklerin sağlığımıza zarar vermemesi bizim elimizdedir. Normalde bizler oruç tutmadığımız günlerde 5-6 öğün beslenirken ramazanda bu öğün sayısı ikiyle kısıtlıdır. Bütün günün vermiş olduğu açlıkla iftar sonrası yediğimiz besinler, hareketin azalması bizi ramazan sonunda kilo almış ya da hastalıklarla karşı karşıya getirmiş olacaktır. Bunun için gelin bu ramazan doğru alışkanlıklarla daha sağlıklı bir ramazan ayı geçirelim."
İFTARI HAFİF YAPIN
Öncelikle öğün sayısının artırılmasının gerekliliğine dikkat çeken Akay Hastanesi Beslenme bölümünden Aydın, şöyle devam etti:"Öğün sayısını artırmanın yolu ise yapılabilinirse iftarı hafif iftarlıklarla geçiştirmek, yemeği 12 saat sonra yemek, kendimize meyvelerden oluşan bir ara öğün yapmak ve sahurda yiyeceğimiz yemekle ramazan öğün sayımızı dörde çıkartmaktır. Sahura kesinlikle kalkılmalı ve hafif kahvaltılık tarzı, çorba, komposto gibi besinler tüketilmelidir. Sahurdan en az yarım saat sonra yatılmalıdır.
Hamur işini bırakın
Sahurda ağır yemeklerden kaçınılmalı, geçmişten günümüze gelen hamur işi alışkanlıkları en aza indirilmeli hatta bırakılmalıdır. Çünkü sahur sonrası uyunan uyku hareketsizliği beraberinde getirdiğinden bu tür ağır yiyecekler mide problemlerine ve kilo artışına neden olacağını unutmamalıyız.
Jet imamlara teravih uyarısı
KIRIKKALE Müftüsü Osman Şarklı, cami imamlarını kıldıracakları teravih namazları için uyardı. Şarklı, teravih namazının normal seyrinde kıldırılması için tüm imamlara talimat gönderdiklerini belirtirken, jet imamların olmayacağını söyledi.
Şarklı, "Çeşitli camilerimizde hanımlarımıza yönelik bayan vaiz ve Kuran öğretmenlerinden yararlanarak irşat programları hazırlandı. Çeşitli zamanlarda vaizlerimizle köylerimizi dolaşarak, manevi yönden halkımıza tercüman olmak istiyoruz" dedi.
Şarklı, her yıl olduğu gibi bu yıl da yatsı ezanının normal vaktinden 15 dakika geç okunacağını belirtirken, vatandaşların iftardan sonra teravih namazı için hazırlıkların tamamlanması için zaman kazanıldığını kaydetti. Şarklı, tüm cami imamlarına talimat gönderildiğini de belirterek, teravih namazlarının normal şekliyle kılınmasına özen gösterilmesini istediklerini belirti.
TBMM lokantasına ramazan mesaisi
RAMAZAN ayının gelmesi nedeniyle TBMM Üyeler Lokantası, iftar saatinde açık tutulacak.
TBMM’nin tatilde olmasına rağmen, Ramazan ayının başlaması nedeniyle bugünden itibaren ana binadaki Meclis Üyeler Lokantası, iftar saatinde açık olacak. Günün menüsünün uygulanacağı iftarda, her masaya hurma, zeytin, bal ve tereyağı servisi yapılacak. Ramazan nedeniyle tatlılar arasında sütlü güllaç da yer alacak. TBMM Refik Belendir Sosyal Tesisleri’nin de Ramazan’da açık tutulacağı, milletvekillerinin burada iftar daveti verebileceği bildirildi.
30 bölgede iftar çadırı kuruldu
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Ramazan’da 30 ayrı yerde kuracağı iftar çadırlarında 3 çeşit sıcak yemek verecek.
Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, iftar çadırlarından 15 bin Ankaralının yararlanmasının planlandığı belirtildi. Ramazan ayı boyunca merkezi yerlerde kurulacak çadırlarda, evine yetişemeyenlere, Ankara’da misafir olarak bulunanlara, kalacak yeri olmayanlara, muhtaç ve kimsesizlere her akşam 3 çeşit yemek verilecek.
Yemek verilen merkezlerin bazılarının kapalı alanlarda açılacağı bildirilirken, büyük bölümünün de çadırlarda hizmet vereceği kaydedildi. Merkezlerin 13 Eylül Perşembe günü akşamı hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.
İftar çadırları
Altındağ; 29 Ekim Kültür Merkezi, Hacı Bayram Camii önü, Hüseyin Gazi Mahallesi Hüseyin Gazi Kültür Merkezi, Siteler girişi üst geçit ayağı, Çankaya; Gazi Üniversitesi Rektörlük içi B Blok ile Teknik Eğitim Fakültesi öğrenci yemekhanesi, AŞTİ içi, Güvenpark, Zafer Çarşısı üstü, Etimesgut; Elvankent Gimsa Arkası, Emirler Tren İstasyonu durağı Canerler önü, Keçiören; Kuyubaşı Gökçek Parkı girişi, Gazino otobüs hareket noktası, Pursaklar merkez, Aşağı Eğlence Gülhane Hastanesi bahçesi bitim noktası otopark, Mamak; Kurtuluş Parkı üstü metro durağı çıkışı, Abidinpaşa Makromarket yanı, Mamak merkez belediye binası yanı, Ulus; Gençlik Parkı önü."