Öğrenciler üretti, güneşle çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler üretti, güneşle çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

Ankara Üniversitesi bünyesinde Fen ve Mühendislik alanında araştırmalar yapmak üzere 1989 yılında kurulan Fizik Araştırma Topluluğu (FİZART) grubunun yaptığı enerjisini güneşten alan otomobilin tanıtımı büyük ilgi gördü. Güneş enerjili otomobil, bir saatlik şarj süresinde 90 kilometre hız yapıp, 70 kilometre yol katediyor.

Haberin Devamı

Tandoğan Meydanı’na kurdukları stantta vatandaşlara görsel ve teorik olarak güneş enerjisi ile çalışan otomobilin özelliklerini anlatan öğrenciler, büyük ilgiyle karşılaştı. Grup üyelerinden Serkan Erşah Yılmaz, “Otomobili 12 kişilik bir ekiple, 6 ay gibi sürede ürettik. Bir saatlik şarj süresinde 90 kilometre hız yaparak 70 kilometre yol kat edebiliyor” dedi.

TEKNİK OLARAK FARKI YOK

Güneş enerjili otomobilin teknik olarak diğer araçlardan farkının olmadığını belirten Yılmaz, “İmkanlar dahilinde de araç istenen niteliklere yükseltilebilir. Takım kaptanımız Yavuz Gökhan Özdemir, elektronik ekip sorumlumuz Serkan Erşah Yılmaz ve mekanik sorumlumuz Hakan Hekimoğlu ile diğer emeği geçen ekibimiz, yurt içi ve dışındaki tüm gelişmeleri yakından izliyoruz. İmkanlar dahilinde güneş enerjisi ile çalışan otomobilin daha gelişmişini üretebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

EN HIZLI ARAÇ OLDU

Takımlarının 2003 yılında TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin çağrısına karşılık vererek üniversitelerinin ‘Hitit Güneşi Formula-G Takımı’nı kurduğunu belirten Erşah Yılmaz, “Ülkemizin ilk güneş arabası yarışı olan 2005 Formula-G sıralama turları birincisi, yani yarışın en hızlı arabası olarak üniversitemizi başarılı bir şekilde temsil etmiştir. Faaliyetlerini alternatif enerjili araçların tüm mekanik ve elektronik parçalarının takım üyeleri tarafından üretilmesi yönünde sürdürüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!