Güncelleme Tarihi:
Savunma sanayisi ve sivil havacılık alanında firmaları bulunan Nuray Karalar, kadın girişimci sayısının arttığı Türkiye’de örnek bir görüntü çiziyor.
Karalar, Devlet memuru bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini ve üniversiteye kadar olan eğitimini Çanakkale Çan’da tamamladığını belirtti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden 1992’da mezun olduğunu anlatan Karalar, daha sonra Grantham University’de elektronik alanında 2. mühendislik eğitimini aldığını ifade etti.
ODTÜ’deki eğitimi döneminde ağabeyiyle kaldıkları öğrenci evinde ilk firmalarını kurduklarını kaydeden Karalar, bu dönemde Çanakkale Seramik’e ait fabrikanın pres makine elektronik kartlarını üreterek iş hayatına adım attıklarını dile getirdi.
ÖNCE EVDE ÇALIŞTI
Müşteri sayısının artmasıyla ev-ofis şeklinde çalışmanın kendilerine yetmemeye başladığını belirten Karalar, daha sonra, ODTÜ’de kurulan KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin ilk firması olarak 75 metrekarelik bir alanda çalışmaya başladıklarını aktardı. 1997 yılına kadar daha çok alım, satım, ithalat, projelerde sistem entegrasyonu gibi işlerle uğraştıklarını anlatan Karalar, müşterilerinin memnuniyetinin kendilerine yeni kapılar açtığını ifade etti.
Söz konusu yıllarda fabrikalardaki yabancı menşeli elektronik cihazlar için satış sonrası teknik desteği gerektiğinin altını çizen Karalar, “Maalesef teknik destek konusunda dışarıya aşırı bağımlılık vardı. Bu ihtiyacı tespit ettik ve Türkiye’de ilk teknik servis konseptini geliştirdik” diye konuştu.
ÇAĞ ATLATAN PROJE
İş hayatı açısından 2000’li yılların dönüm noktası olduğunu dile getiren Karalar, şunları kaydetti:
“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde Cougar helikopterleri vardır. Helikopterde ilgili modüller arıza yapınca yurt dışına gönderiliyordu. Bizim geliştirdiğimiz ve yurt dışı üretici ile yapmış olduğumuz proje ile bu modüller, Türkiye’de tamir edilir hale geldi. 100 bin dolarlık bir modülde yaklaşık bin dolarlık bir malzemeyi değiştirerek çalışır hale getirdik. 99 bin dolar Türkiye’de kaldı. Sonrasında bununla ilgili fizibilite yapıldığında milyonlarca doların Türkiye’de kaldığı görüldü. Bu proje firmamıza çağ atlattı.”
İŞ HAYATINDA OLUMSUZLUK YAŞAMADIM
Erkek egemen olarak kabul edilen savunma sanayisi alanında kadın girişimci olmanın nasıl bir duygu olduğunu anlatan Karalar, sektörde başarıya ulaşmanın ciddi çalışma gerektirdiğine dikkati çekti. Kadın olmasından dolayı iş hayatında bir olumsuzluk yaşamadığını, aksine kendisine saygı duyulduğunu dile getiren Karalar, “İşin içine girince kadın-erkek farkı kalkıyor. Özellikle alanınız hata kaldırmıyorsa daha otoriter ve disiplinli olmak durumundasınız” ifadesini kullandı.