Güncelleme Tarihi:
Ankara'da yaşayan ve 28 yaşındaki oğlu uyuşturucu madde bağımlısı olan 50 yaşındaki Seval E., oğlunun krize girdiği dönemlerde uyuşturucuyu kendisinin temin ettiğini anlattı. Tedavi masraflarının yüksek olması ve oğlunun Genel Sağlık Sigortası borcu olması nedeniyle tedavi ettiremediğini belirten anne Seval E., her kriz anında çaresiz çocuğunu kendi elleriyle öldürdüğünü söyledi. Oğlunun, askerden sonra arkadaş çevresinin yönlendirmesiyle önce esrara başladığını belirten Seval E. daha sonra eroine alıştığını ve bırakamadığını söyledi. Oğlunun da uyuşturucudan kurtulmak istediğini, bu nedenle kaymakamlığa, valiliğe ve uyuşturucu tedavi merkezlerine başvurduğunu ifade eden acılı anne, şöyle devam etti:
MADDE İÇİN AÇ KALIYORUM
Çocuğum tedavi görmek istiyor ama kime başvurduysam hiçbir sonuç almadım. Çocuğuma madde alabilmek için aç kalıyorum ve kendim gidip alıyorum. Artık bittim, maddi gücüm hiçbir şekilde yetmiyor. Ben almazsam maddeyi hırsızlık yapıyor, karakollardan topluyorum. Kendi paramla çocuğumu öldürmek bir anne olarak benim için çok zor bir şey. Her gün ağlamaktan yoruldum artık. Çocuğumun kurtarılmasını istiyorum. Benim gibi olan anneleri de kurtarın.
DEVLET DUYARSIZ KALIYOR
AMATEM'in önündeki anneleri biliyorum. Devlet buna duyarsız kalıyor. Sokaklarda aynen bir sigara gibi satılıyor. Altındağ bölgesinde oturuyorum ve rahatlıkla bulabiliyorsun. Gece saat 04.00'te çocuğuma madde aldığımı biliyorum krize girdiği için. Çocuğum 60 kilodan 40 kiloya düştü. Yediğini istifra ediyor. İdrarından kan geliyor. Artık ölümle pençeleşiyoruz. Resmen silahla vurmuyorlar, maddeyle vurup öldürüyorlar çocuklarımızı.
ÖLMESİNİ BEKLEYECEĞİM
Ben artık dayanamıyorum. Yapacağım hiçbir şeyim kalmadı. Çocuğumu öldürüp bir an önce kurtulmasını istedim. Ama vicdan azabından korktum. Her gün karşımda ölüyor. Kurtaramadım. Bir anne olarak ölmesini bekleyeceğim. Zaten bekliyorsun. Akşam gidiyorum. Esrar önünde alıyor maddeyi. Ben gerisinde ağlıyorum. Bana diyor ki 'Anne neden konuşmuyorsun?' Ne konuşayım ki. Seni seyrediyorum. Ölümünü seyrediyorum. Paramla aldım öldürüyorum. O kadar zor bir şey ki bunu evladı olan anlar beni.”
Uyuşturucu tedavisi verilen urumların sayısı artacak
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile uyuşturucuyla mücadele eylem planı hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Halen Türkiye’de 29 Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) bulunduğunu, bu merkezlerin bir bölümünde çocuklara yönelik tedavi verilen ÇAMATEM’lerin de faaliyet gösterdiğini anlatan Şencan, bir süre önce çıkarılan yönetmeliğin ardından psikiyatri klinikleri bünyesinde 6 ayaktan tedavi verilen poliklinik açıldığını bildirdi. Şencan, 14 yeni ayaktan tedavi verilen poliklinik, 7 AMATEM, 11 de ÇAMATEM açılmasının planlandığını kaydetti. Selma Bıyıklı ADABAŞ/AA