Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 00:00
ODTÜ’de açılan biyomedikal mühendisliği bölümü bu yıl ilk öğrencilerini alarak, biyomedikal mühendisler yetiştirecek. Bölümün çalışma alanları içinde, medikal görüntüleme, doku mühendisliği, damar ve kalp kapakçığı gibi biyolojik organlarda akış mekaniği ile protein yapıları gibi konuları yer alıyor.
ODTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak açılan "Biyomedikal Mühendisliği" bölümü bu yıl ilk öğrencilerini alarak biyomedikal mühendisler yetiştirecek.
Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Hasırcı, bölümün kurulma amacının, biyoloji, kimya, fizik, matematik temel alanları ile tüm mühendislik prensiplerini birleştirerek medikal alanda gözlenen problemlere çözüm üretecek eğitimi vermek ve bu alanlarda çok yönlü araştırmalar yürütmek olduğunu söyledi.
Biyomedikal mühendisliğinin çalışma alanının çok geniş olduğunu anlatan Hasırcı, "Çalışma alanları içinde, biyomedikal elektronik ve enstrümantasyon, medikal görüntüleme gibi pekçok konu var" dedi.
MÜHENDİSLERE İHTİYACIMIZ VAR
Hasırcı, Türkiye’de sağlık ile ilgili hemen hemen tüm sistem ve cihazların yurt dışından ithal edildiğini ve bu nedenle ülkenin çok büyük miktarlarda parasal kaynağı yurt dışına aktardığını kaydetti.
Amerika’da yıllık sağlık harcamalarının, 1 trilyon dolardan fazla olduğunu ifade eden Hasırcı, "Bunun yaklaşık 40 milyar dolarını medikal malzeme kısmı oluşturuyor. Sadece Amerika’da yaklaşık 10 milyon insan en az bir protez taşımaktadır" diye konuştu.
TÜRKİYE’DE BİYOMEDİKAL MÜHENDİKLERE GEREK VAR
Hasırcı, jenerik ilaç endüstrisinin bir grubu olan biyofarmasötikler ve terapatik proteinlerin global satışının 2010 yılında 60 milyar dolar olacağının öngörüldüğünü belirterek, "Dolayısıyla, gelişmiş cihaz ve sistemlerin ülkemizde üretilebilmesi, yeni biyofarmasötik ve tanı ürün çeşitlerinin geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesinin ve etkinliğinin artırılması ve yurt dışı bağımlılığın azaltılması açısından, Türkiye’de iyi yetişmiş biyomedikal mühendislerine gereksinim vardır. Sağlık, tüm toplumlar için en önemli konulardan olduğu için biyomedikal mühendislik konuları, Avrupa Topluluğu, TÜBİTAK ve DPT’nin öncelikli alanları içinde yer almaktadır" dedi.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’ne fen, mühendislik ve tıp fakültelerinden lisans diploması almış öğrenciler başvurabiliyor. Bu öğrenciler, insan sağlığı ve sağlık hizmetleri için klinikte uygulanan sistemleri geliştirecek ve hatta tamamen yenilerini tasarlayacak yetenekte, moleküler düzeyden organ seviyesine kadar olan spektrumda temel bilgiler ve teknikler ile donanmış olarak programdan mezun olacaklar.
Medikal görüntüleme çalışma alanı içinde
Bölümün çalışma alanları içinde, medikal görüntüleme, doku mühendisliği, damar ve kalp kapakçığı gibi biyolojik organlarda akış mekaniği ile protein yapıları gibi konuları yer alıyor.