Güncelleme Tarihi:
Bakan Yardımcısı Karvanoğlu, Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi'nin açılış törenindeki konuşmasında, bugünün dünyasında siber alemdeki güvenliğin kritik hale gelmeye başladığını ifade ederek, "Bankacılık sektörü internet üzerinden yürütülüyor, bankaya gidenler azalıyor. Bankacılık sektörünün çökmesi bir ülkenin ekonomisinde tamir edilemeyecek yaralar açar" diye konuştu.
Yeni internet döneminde devletlerin güvenliğiyle ilgili çıkan problemlere yeni çözümler üretilmesi gerektiğini dile getiren Karvanoğlu, içinde bulunulan dönemde güvenliğin satın alınamayacağını söyledi. ODTÜ bünyesindeki Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi'nin Türkiye'nin güvenli hale gelmesi için iyi bir başlangıç olduğuna işaret eden Karvanoğlu, "Gidecek çok yolumuz var. Biz çok şeyi acil yapması gereken bir ülkeyiz. Yapmadığımız takdirde bunun bedellerini öderiz. Bu nedenle ODTÜ ile Comodo'nun başlattığı bu girişim çok önemli" dedi. Hükümetin Ar-Ge konusuna son 10 yılda ölçüsüz bir şekilde kaynak ayırdığına dikkati çeken Karvanoğlu, Türkiye'de desteklenecek yeteri kadar kaliteli proje bulamadıklarını anlattı.
TÜRKİYE'DE FİYATLAR YÜKSEK
İnternet güvenliği şirketi Comodo'nun CEO'su Melih Abdülhayoğlu da siber güvenlik konusunda ODTÜ, hükümet ve mühendislerin birlikte çalışması gerektiğini belirterek, Türkiye'deki mühendislerin kaliteli olduğunu ancak Türkiye'de mühendislik fiyatlarının yüksek olduğunu ve ekspertiz olmadığını ifade etti. Uluslararası şirketlerin Türkiye'ye ucuz olmaması ve ekspertiz bulunmaması nedeniyle gelmediğini belirten Abdülhayoğlu, Türkiye'de ekspertiz yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da siber güvenlik alanında eğitim ve araştırma yapılmasının mecburiyet haline geldiğini bildirerek, bu kapsamda açılan merkezin, Türkiye'nin siber güvenliğiyle ilgili önemli bir adım olacağını düşündüğünü söyledi. Laboratuvarın yeni projeleri Türkiye'ye ve üniversiteye getirmesini beklediklerini dile getiren Acar, merkezin, siber güvenlik konusunda yeni standartların gelişmesinde odak olmasını hedeflediklerini anlattı.
GELECEK 10 YILA HAZIRLAYACAK
ODTÜ Enformatik Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nazife Baykal ise tüm ülkelerin en önemli gündem maddesinin siber güvenlik olduğunu belirterek, siber savaşlardan sonra ülkelerin siber tehditlerle karşı karşıya kalmasıyla dünyada pek çok ülkenin siber güvenlik alanında stratejilerini yayınladığını kaydetti. Siber güvenlik alanında etki oluşturma gerekiyorsa bu alanda bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çeken Baykal, Siber Güvenlik Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı'nın Türkiye'yi gelecek 10 yıla hazırlayacağını düşündüklerini belirtti. Konuşmaların ardından davetliler açılışı yapılan ODTÜ Enformatik Enstitüsü Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi'ni gezdi.