ODTÜ’lü Ironman

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’lü Ironman
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2015 14:55

Tamamlayanlara ‘Ironman’ unvanının verildiği Avusturya’daki dayanaklılık yarışını 11 saat 55 dakika 12 saniyede tamamlayan ODTÜ’lü Ercan Arslan, “2020 Olimpiyatları’nda maraton koşmayı hedefliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Ercan Arslan, ağustos ayında Avusturya’da düzenlenen dayanıklılık yarışını tamamlayarak ‘Ironman’ unvanını aldı. Arslan, 3,8 kilometrelik yüzme, 180 kilometrelik bisiklet ve 42 kilometrelik koşu parkurlarının art arda yapıldığı yarışı 11 saat 55 dakika 12 saniyede tamamlayarak, en genç Türk Ironman oldu. Oryantiring başta olmak üzere triatlon, yüzme, bisiklet, kros, atletizm ve macera sporlarıyla uğraşan Arslan, çalışmalarını ODTÜ kampüsü içindeki Devrim Stadyumu’nda sürdürüyor. Sporun, 6 yıl önce izcilik öğretmeni sayesinde hayatına girdiğini belirten Arslan’ın en büyük hedefi ise Tokyo’da yapılacak 2020 Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil etmek. Avusturya’dan Türkiye’nin en genç Ironman’i olarak döndüğü Türkiye’de, 20 Eylül’deki 42 kilometrelik Uluslarası Mersin Maratonu’nda 6’ıncı olan Arslan, Ankara Hürriyet’e konuştu:

Haberin Devamı

YÜZME BİLMİYORDU, 3,8 KM YÜZDÜ

“Altı yıl önce lisedeki öğretmenim sayesinde izcilik kulübüne katılarak; oryantiring, koşu, atletizm, kros ve bisikletle tanışmış oldum. ODTÜ’ye geldiğimde Oryantiring ve Navigasyon Takımı’na katıldım. Böylelikle 3 yıllık hayalim olan triatlonu yapma fırsatı buldum ama tek sıkıntım yüzme bilmememdi. Yarışmadan 8 ay önce ODTÜ’deki yüzme havuzunda antrenmanlara başladım. Bu sürede yüzmede sıfırdan 4 bin metreye kadar çıktım.

GÜÇ DEĞİL ZİHİNSEL BİR YARIŞ

Ironman yarışına katılanlar ve şampiyonların söylediği bir söz var; ‘Ironman güç değil, zihinsel bir yarış’. Çünkü 12 saat yarışmanız gücünüzden daha çok psikolojik yeterliliğinize bağlı. O yüzden yarışa hazırlanırken yüzde 20 antrenmanlara ihtiyacınız var; gerisi kafayla alakalı. Kafa olarak hazırlanmanız gerekiyor. Haftada 6 gün, günde 2-3 antrenman yaparak hazırlandım. Antrenman öncesi ve sonrasını da hesaplarsak haftalık 40 saatlik bir çalışma sürem vardı.

MAKARNA, TON BALIĞI, MUZ

Hazırlık döneminde beslenme de çok önemli. Her antrenmandan sonra karbonhidrat miktarı bol olan makarna, bulgur ve pirinç pilavı tükettim. Kaslar antrenman sırasında zarar gördüğü için de az miktarda proteini bol besinler tükettim. Kemik yapısında oluşan zararın tamiri için de vitamin ve minerali bol meyvelerden yiyordum. Ironman yarışına hazırlık döneminde en çok tükettiğim besinler; makarna, ton balığı ve muzdu.”

Haberin Devamı

HEDEFİ 2020 OLİMPİYATLARI

En büyük hedefinin 2020 Olimpiyatları’nda maraton koşmak olduğunu da kaydeden Arslan, “Asıl branşlarım oryantiring ve atletizm. Ironman’i koşarken, düşündüğümden daha dayanıklı olduğumu fark ettim. Olimpiyat barajı 2 saat 17 dakika ve ben şu an maraton antrenmanı yapmadan 2 saat 40 dakika koşabiliyorum. Önümüzdeki 5 yılda bu dereceyi 2.17’ye çekip, Olimpiyatlar’da maraton koşmayı hedefliyorum” diye konuştu.

EKİPMANLARI ARKADAŞLARI YOLCULUĞU ODTÜ KARŞILADI

Sponsor bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını da belirten Arslan, şunları söyledi:
“Ülkemizde spora bakış açısı maalesef futbol, basketbol ve voleybola dönük olduğundan diğerlerine pek önem verilmiyor. Şu ana kadar tüm yarışlara kendi imkanlarımla katıldım. Ironman’de sadece çorap, ayakkabı, gözlük ve yüzme gözlüğü bana aitti. Swimsuit, bisiklet, forma, tayt ve koşu ayakkabımı arkadaşlarım temin etti. ODTÜ de ulaşım masraflarımı karşıladı. Ironman olduktan sonra da sadece giysi sponsorum oldu. Bu noktada 4 arkadaş kurduğumuz Kertenkeleler Macera Takımı en büyük destekçim. Takım üyesi arkadaşlarım; Banu Aysoymaz, Deniz İrem ve Doruk Balkan ailem gibi. Ne zaman başım sıkışsa yanımdalar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!