Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 00:00
ODTÜ’lü araştırmacıların nanoteknoloji çalışması, mikrop tutmayan yüzeylerin ucuza üretilmesinin yolunu açarken, projenin tamamlanması halinde hastane ve okul döşemelerinde su ve deterjan kullanmadan hijyen sağlanması öngörülüyor.
ODTÜ’LÜ araştırmacıların nanoteknoloji çalışması, mikrop tutmayan yüzeylerin ucuza üretilmesinin yolunu açtı.
Araştırmacılar, Türkiye’de bol miktarda rezervi bulunan zeolit madeni ile gümüşü nanoteknolojik yöntemlerle işleyip polimerlere katarak kompozit malzemeler elde etti. Projenin laboratuvar aşaması tamamlandığında hastane ve okul döşemelerinde su ve deterjan kullanmadan hijyen sağlanması öngörülüyor. Malzemenin, iplik halinde sentezlenmesi ile mikrop üretmeyen kumaşlar da üretilebilecek.
Konuya ilişkin bilgi veren ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Hasırcı, çalışma sonucunda elde ettikleri
film halindeki kompozitlerin antibakteriyel etkinliğinin ODTÜ-Sağlık Merkezi’nde yürütülen araştırmalarla da ispatlandığını belirterek, çalışmalarının kullanım alanları konusunda şu bilgileri verdi:
HASTANE VE OKULDA KULLANILABİLİR"Antibakteriyel zeolit-polimer kompozitlerinin uygulanabileceği alanlar oldukça fazla olabilir. Polimerler, film, köpük veya lif gibi çok farklı şekillerde hazırlanabilirler. Dolayısıyla bu tip malzemeler, toplumun kalabalıklar halinde gittiği yerlerde, örneğin hastane döşemelerinde, okullarda, kütüphanelerde bulunan bilgisayar klavyelerinde kullanılabilir. Su ve deterjan kullanmadan buralarda hijyen sağlanabilir. Çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz malzemeler, elyaf haline getirilerek iplik olarak üretilmesi ile dokumalarda ve özellikle de çoraplarda kullanılabilir. Bu tür bir uygulama ile mikrop tutmayan çoraplar, elbiseler yapılabilir. Dolayısıyla endüstride çok fazla kullanım alanı bulunabilir. Dünyada antibakteriyel kompozit yapımı konusunda değişik çalışmalar var, ancak bizim bulduğumuz yöntem, dünyada ilk kez yapıldı ve uluslararası patent başvurusu yapmayı düşünüyoruz. Bu yolda çalışmalarımızı başlattık."
REZERVİ BOL ZEOLİT KULLANDIK Toz halinde doğal volkanik yapılar olan zeolitlerin içlerinde silisyum ve alüminyum oksitlerin bulunduğunu anlatan Hasırcı, Türkiye’de bol miktarda zeolit rezervi yer aldığını söyledi. Hasırcı, "Zeolitlerin nano boyutlardaki özel gözenek yapılarına tutunmuş bazı iyonları gümüş ile değiştirmek mümkündür.
Böylece toz halindeki zeolite mikrop öldürücü (antibakteriyel) özellik kazandırılır" dedi. Çalışmalarında doku ve kan uyumlulukları mükemmel olan ve tıbbi alanda çok yaygın kullanılan poliüretanların antibakteriyel zeolitlerle birleştirildiğini söyleyen Hasırcı, "Çalışmamızın sonunda, ortaya antibakteriyel zeolit-poliüretan kompozitleri çıktı. Zeolitlerin poliüretan içinde kullanılması ile bir yandan polimerin yapısı güçlenmiş diğer yandan toz halindeki malzemeyi kullanmanın zorlukları da ortadan kalkmıştır" diye konuştu.