ODTÜ Koleji’nden genetik başarı

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ Koleji’nden genetik başarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 16:17

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lise iGEM takımı, Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından Boston’da düzenlenen dünyanın en büyük sentetik biyolojik yarışması olan ‘Uluslararası Genetik Mühendisliğiyle Üretilmiş Makina/International Genetically Engineered Machine Yarışması’nda (iGEM) iki dalda dünya birincisi oldu.

Haberin Devamı

Her yıl 280 üniversite ve lise takımının katılımıyla gerçekleşen yarışmaya ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi iGEM takımı, biyoloji öğretmeni Tuğba İnanç Gök liderliğinde hazırladıkları bir arı paraziti projesiyle katıldı. Takımın hazırladığı proje, 5 dalda ödüle aday gösterildi. Yarışma sonucunda proje Best Part (Yarışmaya gönderilen en iyi gen dizisi) ve Best New Composite Part (En iyi bileşik gen ürünü) dallarında dünya birincisi oldu. Takım ise genel klasmanda gümüş madalya almaya hak kazandı.

KİMYASAL İLAÇ KULLANIMINI AZALTACAK

Tarçın ve limon bitkilerinden üretilen doğal esansiyel yağların gen aktarımıyla elde edilen E. coli bakterisi, arıcıların en büyük problemlerinden biri olan ve yüzlerce kovanın ölümüne sebep olduğu için bal üretiminin aksamına yol açan Varroa adlı paraziti kovandan atmayı sağlıyor. Ödüllü genetik mühendisliği projesi sayesinde, balın yapısına ve doğaya veren kimyasal ilaçların kullanımının da azaltılması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!